Política 17/02/2014

Mas diu al 'Corriere della Sera' que els països europeus es miren el procés català des d'una posició "egoista"

El president de la Generalitat afirma en una entrevista al diari italià que "la independència és el futur natural d'una antiga nació"

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat en una entrevista al diari italià 'Corriere della Sera" que els països europeus tenen una "posició egoista" respecte al procés català perquè l'atribueixen a un afer intern i creuen que s'ha de resoldre a Espanya. Una actitud que Mas entén perquè Europa té "molts problemes", però alerta que "tard o d'hora hauran de donar una resposta política". En l'entrevista, publicada aquest dilluns, Mas defensa que el cas català s'estudiï de "manera específica" i afirma que "la independència és el futur natural d'una antiga nació que ha mantingut durant segles la seva llengua i la seva cultura". "Una nació que té la voluntat d'actuar com a tal", afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat per quina ha estat l'actitud d'Europa fins ara, Mas assenyala que la resta de països europeus entenen la voluntat dels catalans de celebrar una consulta però, en canvi, no comparteixen que esdevingui un nou estat. A més, el president ha defensat que els tractats europeus no preveuen un cas com el català i, per aquest motiu, ha afirmat que ha de ser estudiat "de manera específica". "Recordem que Europa també és dels ciutadans, no només dels estats. Perquè ens haurien de fer fora? No podem ser castigats", ha afirmat.

En aquest context, Mas ha reivindicat una Europa federal, "amb menys poder per als estats i més per a les regions". I ha posat d'exemple que a Catalunya li aniria bé el mateix estatuts que Massachusetts té als Estats Units. "Si Europa no és federal, llavors demanem les mateixes prerrogatives que Àustria i Portugal. Ni més ni menys", ha afegit.

Davant la pregunta sobre quina és l'estratègia de Catalunya si Espanya impedeix la consulta, Mas explica que hi haurà eleccions plebiscitàries i reivindica que la posició no és la d'un Govern sinó que respon a un procés "radicalment democràtic". També fa referència al context de Catalunya i remarca que s'han celebrat manifestacions a favor de la independència en què hi ha participat "un quart" de la població. I assenyala que un 80% dels diputats del Parlament estan a favor de l'autodeterminació. Tot i descriure aquesta situació, Mas defensa que no es pot proclamar la independència sense saber si existeix o no una majoria al país que hi dóna suport.

El president argumenta que Catalunya aporta a l'Estat l'1,8% del PIB, però assegura que no només pesa la qüestió de l'economia sinó que valen, sobretot, les raons d'identitat, cultura, llengua i autogovern. I, en aquest sentit, ha recordat que els catalans han defensat el seu autogovern des de fa 300 anys. "Volem poder organitzar la nostra educació, sanitat i el nostre autogovern", ha conclòs.

"La independència és el futur natural d'una antiga nació que ha mantingut durant segles la seva llengua, la seva cultura, una nació que té la voluntat d'actuar com a tal, com un projecte col·lectiu per al futur", ha defensat el president.

El cap de l'executiu català també fa referència a la resposta negativa que, de moment, ha donat el govern espanyol i explica que s'està elaborant una llei catalana, la llei de consultes, per poder fer el referèndum. Una consulta que, tal com assenyala, no serà vinculant. De totes maneres, Mas remarca que Catalunya haurà de negociar amb Madrid la independència o un nou estatus dins d'Espanya, segons quin sigui el resultat de la consulta.

stats