Política 17/03/2013

Desenes de persones recorden el mosso d'esquadra mort el 2001 en un atemptat d'ETA a Roses

Santos Santamaría treballava desallotjant la zona on la banda va fer esclatar un cotxe bomba

Acn
2 min
Membres de diferents cossos de seguretat, durant l'ofrena floral d'aquest diumenge / ACN

RosesUnes 150 persones han assistit a la missa i l'ofrena floral que, com cada 17 de març, es realitza al monòlit situat davant l'hotel Montecarlo de Roses, on el 2001 va morir l'agent dels Mossos d'Esquadra Santos Santamaría en un atemptat d'ETA. L'acte ha comptat amb la presència de membres de la policia local, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Bombers, veïns i coneguts. El cap de la regió policial de Girona, Joaquim Belenguer, ha assegurat que cada any que passa "recordem més Santamaría". "Els actes heroics com el de Santos els fem cada dia tots els policies i és per això que tenim el respecte dels ciutadans", ha destacat. El pare de Santos no hi ha pogut assistir enguany a causa d'una malaltia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un any més, el record de la nit en què la banda terrorista ETA va colpejar Roses s'ha fet present. Unes 150 persones han assistit a la missa i l'ofrena floral que s'ha realitzat davant de l'Hotel Montecarlo de Roses, el lloc on l'agent dels Mossos d'Esquadra Santos Santamaría va perdre la vida a causa d'un atemptat terrorista. Els fets es remunten ara fa 12 anys quan, a les onze de la nit, la banda va fer explotar un cotxe bomba carregat amb 50 quilos d'explosius davant de l'hotel. L'agent Santos Santamaría es trobava treballant en el lloc dels fets desallotjant les més de 400 persones que es trobaven a la zona.

José Vargas ha estat el primer que ha pres la paraula i ha agraït la presència de tots els assistents. "Actualment el cos dels Mossos d'Esquadra està essent molt criticat per qui té la obligació de defensar-los", ha assegurat Vargas, que ha subratllat que els Mossos d'Esquadra continuen treballant "per preservar la seguretat de tots els ciutadans", ha insistit que cada cop el cos és "més professional" tot i les "traves i retallades que reben i que els posen en el seu dia a dia".

D'altra banda, el comissari Belenguer ha apuntat que cada any que passa des de la mort de Santos Santamaría, tot el cos de Mossos d'Esquadra i els seus coneguts el "recorden més". "Avui també estem homenatjant tota la gent que s'entrega cada dia per preservar la seguretat dels ciutadans; un exemple d'això va passar fa pocs dies aquí a Roses, quan dos mossos d'esquadra es van tirar al mar per salvar la vida d'una família que havia caigut a l'aigua a causa del temporal", ha apuntat.

Enguany, a diferència de tots els anys anteriors, tant el pare de Santos Santamaría com el seu germà no han pogut assistir l'acte. El pare de l'agent mort a mans d'ETA es troba convalescent a causa d'una operació i li ha estat impossible apropar-se fins a Roses. El cap de la regió policial de Girona dels Mossos d'Esquadra també ha volgut dirigir-li unes paraules tot assenyalant que és "com un pare per a tots els mossos gironins" i li ha desitjat una "ràpida recuperació". Aquest any, l'acte l'ha organitzat l'associació de comerciants de Roses, que com altres companys i coneguts de l'agent, han col·locat un ram de flors als peus del monòlit.

stats