Política 19/09/2017

El grup municipal de CiU a Mataró reconeix "dubtes" a l'hora de mantenir el pacte amb el PSC pel seu rebuig a l'1-O

El PDECat de Mollet del Vallès sí que trenca l'acord de govern amb els socialistes

Ara
3 min
El grup municipal de CiU a Mataró reconeix "dubtes" a l'hora de mantenir el pacte amb el PSC pel seu rebuig a l'1-O

BarcelonaEl grup municipal de CiU a Mataró reconeix que el posicionament del PSC com a socis del govern municipal en relació amb l'1-O els genera "molts dubtes". Tot i que han reiterat en les últimes setmanes la voluntat de mantenir el pacte de govern malgrat el distanciament ideològic que suposa el referèndum per l'oposició de l'alcalde socialista David Bote a cedir espais per votar, ara els regidors han decidit "obrir un període de reflexió per analitzar fredament les conseqüències polítiques que els fets dels últims dies podrien comportar en la governabilitat de Mataró".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del grup de CiU asseguren que aquesta situació no els distraurà a l'hora de continuar governant Mataró, almenys fins després del referèndum. CiU ha anunciat que qualsevol decisió sobre el futur govern municipal queda ajornada fins passat l'1-O: "Amb el cap fred i amb la responsabilitat de tota formació amb una dilatada experiència de govern, decidirem el que serà el millor per a la nostra ciutat".

Qui sí que ha fet el pas de trencar l'acord municipal amb el PSC és el PDECat de Mollet del Vallès, que ahir va anunciar que surt del govern després que l'alcalde del municipi, el socialista Josep Monràs, decidís no cedir espais municipals per facilitar el referèndum de l'1 d'octubre. En un comunicat, el PDECat molletà ha explicat que el posicionament del consistori ha motivat aquesta decisió. "No podem obviar que el procés ja no és un procés nacional liderat únicament pel govern de la Generalitat", ha assegurat, per afegir després que en el moment actual cal "un posicionament inqüestionable" per part de la classe política municipal. Des del PDECat lamenten que Monràs hagi sigut un dels alcaldes que més s'han apropat "als posicionaments ideològics de la fiscalia i del govern del PP".

Els demòcrates prenen aquesta determinació després d'intentar un pacte alternatiu amb Ara Mollet (ERC-MES) i Canviem Mollet, amb el qual s'havia d'aconseguir un govern local unitari al voltant de la qüestió nacional i del referèndum, un acord que finalment no s'ha aconseguit per la manca d'entesa amb els ecosocialistes. Les eleccions municipals del 2015 van deixar a Mollet del Vallès un consistori fragmentat, amb sis formacions polítiques i cap capaç de governar amb majoria. Els socialistes, que han governat al municipi des de la recuperació de la democràcia, van arribar a un acord amb el PDECat per a la governabilitat.

El grup municipal d'ERC veu una oportunitat per començar a negociar una possible moció de censura al municipi. Els republicans han anunciat que obren "vies de negociació" amb el mateix PDECat i amb Canviem Mollet per intentar configurar un govern alternatiu al de Monràs. "Creiem que una nova generació de persones han de prendre les regnes del govern de la ciutat. Estem més a prop del canvi i per nosaltres no quedarà", asseguren. Els republicans recorden que aquest acord de tripartit ja es va intentar, sense èxit, després de les eleccions del 2015, però que ara sí té opcions de tirar endavant: "L'actitud de repressió que el PSC manté amb la llibertat d'expressió i amb el dret a vot dels molletans es mereix també una reprovació, ja que hi està en joc la democràcia".

Davant de tots aquests moviments polítics, l'agrupació local del PSC ha emès un comunicat en què assegura mantenir "la mà estesa per arribar a acords amb totes les forces polítiques que vulguin treballar per Mollet, independentment dels interessos partidistes que es puguin tenir". Els socialistes interpel·len directament Canviem Mollet, grup majoritari a l'oposició i clau per a un eventual canvi de govern. "És important que des de l'oposició també s'intenti trobar solucions als problemes dels pobles i celebrem que Canviem presenti una moció sobre el Pacte local de Civisme. Sumant s'aconsegueixen moltes més coses que dividint", fa el comunicat.

stats