Política 24/04/2015

Carme Forcadell: "Cap estat i cap govern podrà evitar que el 27-S capgirem la història"

L'acte d'Ara és l'hora dóna veu a alcaldes i candidats de CDC, Unió, ERC, ICV i la CUP que donen suport a la independència i crida a una victòria sobiranista a les municipals

Roger Mateos / Roger Tugas
5 min
Carme Forcadell, Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal són els impulsors de l'acte al Palau Sant Jordi / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha clos l'acte sobiranista d'aquest divendres al Palau Sant Jordi assegurant que "el 27-S tenim el repte més transcendental de la història", el qual sols s'assolirà "si institucions i societat civil anem junts", motiu pel qual "cal el màxim d'ajuntaments per la república catalana". "Els alcaldes sou els que començareu la nova república, de forma el màxim de democràtica, de baix a dalt", ha insistit, i ha instat a demostrar el 24 de maig que els catalans voten independència majoritàriament. Davant possibles reformes constitucionals, Forcadell ha alertat també que "la independència és l'única oportunitat de canvi social de Catalunya, és l'únic projecte que té el futur assegurat perquè no hem de demanar permís a ningú". Així mateix, ha reclamat construir "un estat solidari que treballi per evitar les tragèdies com les que hem vist aquesta setmana al Mediterrani". "Estem preparats per desobeir les lleis espanyoles injustes que no ens reconeixen com a catalans, cap estat i cap govern podrà evitar que el 27-S capgirem la història", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha reconegut que "el primer repte dels ajuntaments és resoldre reptes que ens afecten quotidianament, però cal que tinguin els recursos justos i eliminar les traves que posa l'estat espanyol, i en això la república catalana serà el millor instrument". "Volem un nou Estat que no maltracti financerament els seus ajuntaments, com passa ara", ha insistit, i ha afegit que "un poble lliure es defensa des de la base, des dels ajuntaments". Igualment, Casals ha subratllat que, "quan la ciutadania, els partits, les institucions i les entitats hem compartit un objectiu, hem estat imparables com el 9-N", i "ara toca preguntar com ho podem fer per sumar més vots pel 'sí'", motiu pel qual ha receptat la fórmula d'"unitat, urnes i independència" i, pel que fa als partits i entitats, "màxima confiança i unitat estratègica i d'acció".

Igualment, el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, ha asseverat que les eleccions municipals "són les primeres, els catalans no podran deixar de votar amb caràcter plebiscitari fins que siguem independents definitivament". "Hem de votar i formar els nous ajuntaments que declararan la independència de Catalunya", ha insistit.

Més de 16.000 persones omplen el recinte

El Palau Sant Jordi acull l'acte d'Ara és l'Hora, la campanya unitària impulsada per l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI. A les 18h s'han obert les portes i les més de 16.000 persones que es van registrar per poder-hi assistir ja han començat a arribar-hi. També han començat a arribat les primeres personalitats convidades, entre elles el jutge Santiago Vidal, rebut amb una ovació per la gent que ja ocupava el seu seient. La presentació de l'acte ha anat a càrrec de l'actor Quim Masferrer, que ha ironitzat sobre aquells que presagiaven que el 'suflé' independentista es desinflava. "Som 16.000 persones les que hem omplert el Palau Sant Jordi! No hi havia ningú, això era un suflé que anava baixant i baixant!", ha asseverat, i ha demanat: "Expliqueu que el procés és més viu que mai i que la gent té més trempera que mai, que en tenim ganes i ens en sortirem".

L'escenari havia estat decorat amb els rètols amb el nom dels 947 municipis de Catalunya, en referència a les eleccions municipals. I és que aquest acte d'Ara és l'Hora, sota el lema "Tornen les urnes, tornem al carrer", pretenia ser el tret de sortida per reactivar la mobilització sobiranista, pensant primer en els comicis del 24 de maig i, sobretot, en les plebiscitàries del 27 de setembre. Els organitzadors van cobrir en temps rècord l'aforament de 16.135 persones del Palau Sant Jordi i han situat a primera fila desenes de candidats de les municipals dels diversos partits favorables al procés. "El municipalisme ens portarà a la llibertat d'aquest país", ha defensat Masferrer. Així mateix, hi ha més de 8.000 inscrits per seguir l'esdeveniment des de la pantalla gegant instal·lades als voltants del pavelló.

Veus municipalistes plurals

De fet, el primer orador en parlar ha estat el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch (CDC), que ha defensat: "Els ajuntaments no només volem ser gestors, som el pilar social i democràtic de qualsevol país, les parets mestres de la convivència, del progrés social, de la política, de la llibertat i de la democràcia". "No ho dubteu, els alcaldes ens la jugarem, sobretot per als que han de venir, perquè un dia els nostres néts i besnéts ens preguntaran: 'Vosaltres què vau fer per la llibertat de Catalunya?'. I nosaltres els podrem dir orgullosos: 'Ens la vam jugar'", ha insistit.

Posteriorment, han parlat alcaldes i candidats dels principals partits favorables al procés. "Fermesa, coratge, coratge i república catalana!", ha cridat Pep Andreu (ERC), alcalde de Montblanc, mentre que l'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete (Unió), ha rememorat les paraules de Manuel Carrasco i Formiguera: "Amunt, avant, visca Catalunya lliure". Així maitex, Marta Baldric, candidata de Sant Quirze del Vallès per ICV, ha afirmat que "volem i necessitem una nació per i per a tothom" i l'alcalde de Navàs, Jaume Casals (CUP), ha subratllat el paper dels ajuntaments fins ara: "Hem creat consciència perquè la gent perdés la por a desobeir l'Estat".

Antonio Baños crida a defensar els serveis públics

Així mateix, el periodista i membre de Súmate Antonio Baños ha posat el toc d'esquerres i obrerista a l'acte i ha demanat que no s'aturin les mobilitzacions cap a la independència, com el Catalan Weekend del juliol o l'acte de l'11 de setembre per omplir la Meridiana: "Aquest any no toca sofà, toca carrer, assemblea i mobilitzar-se". Tot i això, també ha cridat a lluitar per la defensa de la sanitat i l'escola públiques i per aturar els desnonaments, ja que ha defensat que "Catalunya serà lliure quan la vida dels catalans sigui digna".

Al seu torn, Ferran Civit (ANC) i Rita Marzoa (Òmnium) han recordat els passos del full de ruta de 18 mesos acordat cap a la independència, de moment per part de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Hi han participat, a través de breus vídeos, l'economista Núria Bosch, el jutge Santi Vidal, l'economista Germà Bel, la doctora en dret públic Francina Esteve o l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva.

Els dirigents de les entitats escalfen l'ambient

Abans d'arrencar l'acte al Sant Jordi, els tres caps visibles dels organitzadors s'havien adreçat a la gent que ho seguia des de fora. Josep Maria Vila d'Abadal ha volgut encoratjar els sobiranistes: "El moviment està viu, la independència és possible i la tindrem aviat". Vila d'Abadal ha destacat que les municipals del 24 de maig són "importantíssimes" per aconseguir "una xarxa de municipis clarament independentistes".

De la seva banda, Carme Forcadell també ha llançat un missatge d'optimisme i ha demanat "coratge i valentia, perseverança i tenacitat" per poder assolir l'objectiu. "No tingueu por, no cregueu a l'estat espanyol, no li feu cas, vam desobeir el 9-N, vam votar i vam guanyar, ara tornarem a guanyar", ha proclamat. Forcadell ha afirmat que el 24 de maig "demostrarem la nostra força" votant les candidatures independentistes. "Guanyaran les candidatures independentistes i iniciarem el camí de la república catalana", ha recalcat. Segons Forcadell, "no hi haurà cap govern ni cap estat que ens pugui aturar". "El 27-S capgirarem la història, proclamarem la llibertat de Catalunya", ha subratllat.

Muriel Casals també s'ha dirigit abans d'iniciar-se l'acte a les persones combregades als voltants del pavelló. "Només amb una Catalunya independent, al servei dels ciutadans, podrem tirar endavant, ara tot són entrebancs", ha assenyalat. "Som molt a prop", ha afegit, en referència a l'objectiu de la independència. Per fer-la possible, però, ha remarcat que cal "votar a favor dels candidats als ajuntaments que volen treballar des de la base a favor de la independència".

Eduardo Reyes: "Espanya no té solució"

Durant els prolegòmens, en què els organitzadors donaven la paraula a personalitats diverses, el cap visible de Súmate, Eduardo Reyes, ha fet una crida a construir un nou estat per a Catalunya, perquè "Espanya no té solució". "Aquest suflé no baixa", ha exclamat Reyes, per desmentir aquells que asseguren que el procés sobiranista es desinfla.

El cineasta Ventura Pons també ha intervingut, per comentar que construir un nou estat que funcioni "és molt fàcil". "Només cal copiar els estats que funcionen. I nosaltres serem un estat que funcionarà", ha reblat.

stats