Política 01/02/2014

Camacho proclama que Catalunya és la comunitat que més rep d'Espanya

Assegura que les noves balances fiscals no agraden a CiU i ERC perquè ja no podran explicar el que volen

M. Eugènia Quetglas
2 min
Alicia Sánchez Camacho parla amb Ignacio López del Hierro, marit de María Dolores de Cospedal, a la convenció del PP a Valladolid / NACHO GALLEGO / EFE

ValladolidLa presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha sortit aquest dissabte en defensa de la nova metodologia de les balances fiscals territorialitzades amb què el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, vol acabar amb l''Espanya ens roba' que segons el PP es promulga des dels partits catalans. A la segona jornada de la convenció del PP, la dirigent catalana ha capgirat el concepte. Ara, segons ella, els catalans són els que més reben de "la solidaritat" d'Espanya gràcies al FLA i el pagament a proveïdors i "es mereixen saber-ho".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Camacho no hi ha altre camí per saber "la veritat" dels comptes que publicar la nova metodologia de les balances fiscals, que "no agrada a CiU i ERC" perquè "ja no podran explicar el que ells vulguin". La presidenta del PPC no ha dubtat a assenyalar com a única culpable la Generalitat de la situació financera que viu Catalunya. Ha afirmat, per activa i per passiva, que és l'única responsable de la pujada d'impostos sistemàtica que pateixen els ciutadans de Catalunya, i ha desvinculat de qualsevol responsabilitat el govern espanyol. "Catalunya rep 19 milions dels recursos del sistema de finançament, seguida d'Andalusia i Madrid". El problema econòmic català, per ella, no és altre que "un llast en la gestió pública".

El ministre Montoro ha recollit el guant llançat per Camacho en el minidebat que tots dos han protagonitzat sobre economia. El titular d'Hisenda ha afirmat que amb les seves balances fiscals només es busca millorar les antigues per saber exactament què es gasta cada administració a cada un dels pobles de l'Estat. Després, l'objectiu, assegura, és fer un bon sistema de finançament que busca "no enfrontar els espanyols, sinó garantir que independentment d'on es visqui arribin els mateixos serveis públics bàsics a tot l'Estat per cohesionar la societat".

Camacho ha assegurat que "avui més que mai" ha de reivindicar "el que sembla que no hauríem de reivindicar mai", que és que els ministres són "més que mai govern d'Espanya a tot Catalunya".

L'IVA no es toca

Per si algú en tenia algun dubte, el ministre ha confirmat que no tocarà més l'IVA. "L'import es quedarà on està", malgrat que ahir l'alcalde de Valladolid, Javier León de la Riva, li va demanar que abaixés tot l'IVA cultural. S'ha de fer caixa.

stats