Política 03/05/2015

El president de la Diputació de València, expulsat del partit

Alfonso Rus està relacionat amb una presumpta trama corrupta

Salvador Almenar
3 min
Alfonso Rus ja no és militant del Partit Popular però continuarà sent president de la Diputació de València fins que el grup popular no proposi un altre diputat com a president i el ple el voti.

ValènciaEl Partit Popular valencià ha viscut en les últimes hores un autèntic terratrèmol polític. A 22 dies de les eleccions municipals i autonòmiques, el seu president, Alberto Fabra, es va veure obligat ahir a prendre la decisió de suspendre cautelarment de militància Alfonso Rus -president de la Diputació i el PP de la demarcació de València i alcalde de Xàtiva-, que és una de les persones amb més pes dins de l’organització. Després de suportar una setmana la publicació de diverses informacions en les quals es relacionava Rus amb una trama corrupta que desviava fons de la institució que ell mateix presideix, l’emissió d’unes cintes aconseguides en exclusiva per la Cadena SER, en les quals se’l sentia comptant bitllets, va precipitar la decisió de Fabra, que en els últims dies havia assegurat que prendria “decisions” en el moment que tingués “constància” dels fets publicats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’enregistrament de Rus comptant 12.000 euros en companyia de l’exgerent de l’empresa pública de la Diputació Imelsa Marcos Benavent, investigat per un jutjat per suposadament cobrar comissions i desviar fons de l’ens públic que dirigia, suposa “una deterioració pública molt significativa de la imatge del PPCV donada la seva gravetat, repercussió informativa i incidència en l’opinió pública”, i, per tant, és motiu suficient per a Fabra per suspendre’l de militància, tal com va explicar en un comunicat.

És l’única opció que li ha quedat a Fabra, que hauria preferit que Rus dimitís i així hagués facilitat les coses, però el president de la Diputació va reiterar ahir que no pensava fer-ho hores abans del desenllaç. Les seves paraules van posar en marxa el pla B de Fabra, que, sabent que tenia el vistiplau de Génova, va decidir suspendre temporalment de militància Alfonso Rus i cessar-lo de tots els seus càrrecs orgànics. En el cas de tractar-se d’un militant ras, el simple desig de Fabra hauria sigut suficient per fer fora una persona del partit, però com que Alfonso Rus era el president del PP i de la Diputació de València, va ser el comitè estatal de drets i garanties el que va haver de ratificar el que havia decidit el president dels populars valencians. Aquest ens serà també l’encarregat d’instruir l’expedient disciplinari.

Al PP valencià se sabia feia dies que Alfonso Rus acabaria fora del partit i els dubtes eren si accediria a dimitir o seria Fabra el que hauria de prendre la decisió.

Diputat provincial i alcaldable

Fidel al seu estil, Rus va decidir no posar les coses fàcils a Fabra i va obligar-lo a donar un cop de puny sobre la taula i demanar a Génova que l’expulsés del partit. I és que des que Fabra és president dels populars valencians, la relació entre ells ha sigut sempre molt tibant, malgrat que estaven condemnats a haver de suportar-se: Rus a Fabra perquè té el suport de Madrid, i Fabra a Rus perquè és el president provincial i controla totes les comarques de València. A més, no només tenia poder orgànic sinó també institucional com a president de la Diputació -corporació que controla molts ajuntaments- i com a alcalde de Xàtiva.

Si bé la decisió permetrà a Fabra fer gala d’exemplaritat durant la campanya, la realitat és que l’expulsió li presenta dos nous problemes. D’una banda, ha de forçar la votació d’un altre president a la Diputació en detriment de Rus, i, de l’altra, ha de convèncer-lo perquè renunciï a ser el candidat del PP de Xàtiva perquè un altre lideri la llista.

stats