Política 02/10/2014

Eurodiputats catalans reclamen a la Unió Europea poder votar el 9-N

Envien una carta als responsables de les institucions comunitàries per demanar que no donin l'esquena a Catalunya

Laia Forès
2 min

Brussel·lesDesprés de la paralització per part del Tribunal Constitucional de la consulta del 9 de novembre, els partits catalans favorables al procés sobiranista busquen complicitats i suports a Europa. Els cinc eurodiputats de CIU, ERC i ICV enviaran una carta als responsables de les institucions comunitàries per explicar el 9-N i el recurs del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la carta reclamen a la Unió Europea que els ciutadans catalans puguin votar. "Els demanem que prenguin interès per aquest assumpte i no donin l'esquena als milions de ciutadans que desitgen donar la seva opinió mitjançant un instrument tan civilitzat, democràtic, pacífic i europeu com és una urna i un vot", afirmen en el document que presentaran aquesta tarda.

Signen la missiva els eurodiputats de CIU, Ramon Tremosa i Francesc Gambús; els d'ERC i Nova Esquerra Catalana, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, respectivament, i el d'ICV, Ernest Urtasun. La carta l'enviaran als futurs presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; del Consell, Donald Tusk, i a l'actual president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

Advertència del PP

Els diputats d'ERC-NEC també enviaran una altra carta adreçada a tots els eurodiputats com a resposta a un correu electrònic que va enviar el popular Esteban González Pons als membres del Parlament Europeu per advertir de les conseqüències per a Europa del procés sobiranista de Catalunya. "Ahir va ser Escòcia i avui és Espanya, però demà pot ser a qualsevol altre lloc del nostre continent", advertia Pons.

Als eurodiputats catalans no els ha sorprès l'ofensiva del PP al Parlament Europeu. "És l'argumentari del PP espanyol, i el correu de Pons entra dins del que és previsible", assegura Tremosa. Segons Ernest Urtasun, "la carta és tendenciosa, però no serveix de res i em sembla que és un exercici inútil". De la seva banda, Maragall ho veu com a quelcom positiu. "Jo l'hi agraeixo perquè ha plantejat obertament la qüestió al Parlament Europeu i ja em sembla bé. Ha obert una partida que naturalment seguirà", afirma l'eurodiputat d'ERC-NEC.

Carta de Gambús al PPE

L'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús, ha estat el primer a reaccionar a la carta de González Pons. Gambús comparteix grup polític a l'Eurocambra amb els membres del PP espanyol, i per això ha decidit enviar un correu electrònic als seus companys de grup amb el decret del 9N i la declaració institucional que va fer el president Artur Mas després de la signatura del decret de la consulta.

stats