Política 26/07/2016

La jutge processa el PP per destruir proves i complica el camí a Rajoy

Els populars es convertiran en el primer partit que anirà a judici, acusats d'esborrar els ordinadors de Bárcenas

Neus Vidal
2 min
L'extresorer Luis Bárcenas, divendres a l'Audiència Nacional. EFE

Barcelona“No sé si el PP està imputat”, responia fa sis mesos Mariano Rajoy quan li preguntaven sobre la destrucció dels ordinadors de l’extresorer Luis Bárcenas. Després que la gerent del partit fos citada a declarar per esborrar els ordinadors, el líder del PP raonava que això “és el que es fa a les empreses quan algú deixa el seu lloc de treball”. Des d'aquest dimarts, només dos dies abans de trobar-se amb el rei en la roda de consultes per a la investidura i en ple procés de negociació de la presidència del govern espanyol, Rajoy ja sap que el PP serà processat per aquesta causa. Serà la primera vegada en democràcia que un partit polític anirà a judici. Un maldecap més en ple bloqueig de les negociacions, que ahir mateix Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera ja van retreure al dirigent popular, ara a l’ull de l’huracà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La titular del jutjat d’instrucció núm. 32 de Madrid, Rosa María Freire, va concloure la instrucció de la investigació i va decidir processar el PP com a persona jurídica per la destrucció dels discs durs i la presumpta comissió d’un delicte de danys informàtics i d’encobriment. La interlocutòria també proposa processar l’informàtic del partit José Manuel Moreno; la tresorera i gerent, Carmen Navarro, i l’assessor jurídic dels populars Alberto Durán. La jutgessa acusa els implicats de cometre delictes informàtics per destruir els portàtils “a consciència mitjançant el sistema d’esborrament més dràstic, el de sobreescriptura de 35 passades i ratllat fins a la destrucció física”.

Sobre el delicte de danys informàtics, la magistrada assegura que Durán va ordenar la destrucció dels discs durs amb la finalitat d’eliminar tots els arxius que contenien. També afirma que l’actual tresorera “coneixia àmpliament les circumstàncies de l’apoderament i la custòdia” dels dispositius de Bárcenas i va permetre de forma expressa que Moreno, el seu subordinat, n’eliminés el contingut. A aquest últim se’l processa per executar l’ordre de destruir proves “tot i no estar jeràrquicament obligat a fer-ho”.

Tot i que el PP i els tres implicats van declarar davant la jutge que la destrucció dels portàtils s’havia fet segons un protocol del partit, la magistrada afirma que “no existeix cap protocol intern de seguretat”, ja que el document que van presentar els populars no es pot considerar “seriós i rigorós”. Així, al PP se’l processa com a persona jurídica per no haver establert un “model d’organització i gestió adequat per impedir la comissió d’aquest delicte”.

La magistrada creu que amb l’aplicació de “tècniques dràstiques” per a la “destrucció física” dels discs durs els populars pretenien “impedir que dades importants relatives a la comptabilitat paral·lela i altres extrems que Bárcenas guardava als ordinadors portàtils” poguessin ser utilitzats en la investigació.

La decisió de la jutge -que el PP ja ha anunciat que recorrerà perquè veu “obertament infundada i contrària a dret”- contradiu la voluntat de fiscalia, que demanava arxivar la causa. Rosa María Freire considera que no es pot concloure que els ordinadors fossin propietat del PP, i també remarca que no ha estat possible acreditar que el material informàtic estigués buit quan es van formatejar els discs durs, tal com argumenta el PP.

stats