Política 19/11/2014

Les reaccions dels partits a la querella: CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP la rebutgen, C's creu que "arriba tard"

Els ecosocialistes presentaran un escrit per autoinculpar-se com a coautora del 9-N

Ara / Agències
3 min

BarcelonaLa decisió de la Fiscalia General de l'Estat de presentar una querella pel 9-N ha provocat una reacció gairebé unànime als partits catalans. Els partits que van impulsar el 9-N han mostrat el seu rebuig frontal a la querella, mentre que Ciutadans manté que és una decisió que "arriba tard".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC titlla la querella de "gesticulació" i assegura que el procés continua endavant "amb tota la força"

El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha titllat aquest dimecres de "gesticulació" del poder l'aval de la Junta de Fiscals de Sala a la querella que vol impulsar el Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, contra el president de la Generalitat, Artur Mas, pel 9-N. En aquest sentit, Bosch ha assegurat que res no canvia amb aquesta decisió i que el procés català continua endavant amb "tota la força". Així mateix, el portaveu d'ERC ha advertit al govern espanyol no aturarà la voluntat de milions de persones "a força de querelles".

PSC: "És un gravíssim error"

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha considerat que és "un gravíssim error" la voluntat del fiscal general de l'Estat de presentar una querella pel 9-N. Lucena ha avisat que la judicialització del debat sobiranista "no només no contribuirà a resoldre el problema sinó que empitjorarà les coses", i ha lamentat les pressions del PP sobre la Fiscalia per forçar la querella.

ICV-EUiA presentarà un escrit a la Fiscalia per autoinculpar-se com a coautora del 9-N

ICV-EUiA no es quedarà quieta davant del que considera una "persecució política" als drets dels catalans amb l'anunci de la presentació d'una querella contra els organitzadors del 9-N. La portaveu parlamentària dels ecosocialistes, Dolors Camats, ha avançat aquest dimecres que els diputats ecosocialistes faran arribar un escrit a la Fiscalia en què s'autoinculparan com a "coautors materials i intel·lectuals" del 9-N. En cas que altres grups parlamentaris s'hi vulguin afegir, Camats està convençuda que s'arribarà a un acord per fer-ho de manera conjunta.

EUiA exigeix la dimissió de Torres-Dulce per haver cedit al "xantatge" del PP

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha exigit la dimissió "avui mateix" del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, per haver "cedit al xantatge del PP" i haver impulsat la querella contra el 9-N. Per EUiA, el PP ha aconseguit amb aquesta demanda "disfressar de problema jurídic el que realment és un problema polític". El portaveu considera que la querella acordada pels fiscals i el PP és un "atac a l'autodeterminació que ha de tenir qualsevol poble i, per tant, un atac al conjunt dels catalans".

C's: "La Fiscalia arriba tard perquè el mal ja està fet"

El portaveu de C's, Matías Alonso, ha opinat aquest dimecres que la Fiscalia de l'Estat "arriba tard i no aporta cap solució" perquè "el mal ja està fet" a Catalunya. Al seu parer, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha perdut "tota la seva credibilitat" perquè va permetre que el 9-N es pogués celebrar el procés participatiu que havia dissenyat la Generalitat. Segons ell, "l'estat de dret estava de vacances i no va estar malauradament vigent a Catalunya" el passat 9 de novembre. "És per això que ha reclamat eleccions, tant a Catalunya com a Espanya. "No n'hi haurà prou amb querelles a destemps ni amb passejades amb seguici pel centre de Barcelona", ha indicat en roda de premsa.

La CUP acusa la Fiscalia de "personalitzar la causa catalana" contra Mas

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha acusat la Fiscalia de l'Estat de voler personalitzar la causa catalana en una sola persona, Artur Mas, o en un partit, CiU, i li ha recordat que altres formacions polítiques van donar cobertura política i institucional al 9-N. "Ells sabran per què. Si doneu voltes, en podreu treure escenaris possibles", ha dit als periodistes en al·lusió a un possible pacte secret entre PP i CiU. Arrufat ha opinat que la querella era previsible, i ha constatat que "certifica la funció de la fiscalia com un òrgan purament polític que acata i fa de corretja de transmissió d'ordres polítiques que li vénen de dalt".

Duran: "Error monumental!"

El portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha titllat aquest dimecres d'"error monumental" la querella. A través d'una piulada, Duran ha sentenciat: "La Fiscalia ja ha decidit equivocar-se. Error monumental!!".

stats