RENOVACIÓ SOCIALISTA
Política 30/05/2015

La recepta Parlon perquè el PSC fugi de la “vella política”

L’alcaldessa de Santa Coloma serà clau en la refundació del partit

Sara González
3 min
La recepta Parlon perquè 
 El PSC fugi de la “vella política”

BarcelonaHavent encaixat l’enèsim daltabaix electoral, el fet diferencial a can PSC té nom i cognom: Núria Parlon. El partit ha perdut molta musculatura al territori i s’ha atrinxerat a l’àrea metropolitana, malgrat que Ciutadans i Podem han queixalat una part del seu electorat -a Cornellà, per exemple, Antonio Balmón ha perdut la majoria absoluta-, però a Santa Coloma de Gramenet, en canvi, ha ampliat el seu avantatge. Una hegemonia de la qual els socialistes no disposaven des que Bartomeu Muñoz va caure de l’alcaldia l’any 2009 arran de la seva detenció i posterior ingrés a la presó pel cas Pretòria, d’on va sortir després de passar-hi gairebé un mes i pagar mig milió d’euros. Parlon és, a hores d’ara, el nom en el qual un PSC que porta anys en caiguda lliure diposita la seva esperança per poder remuntar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El contracte l’he firmat amb la ciutat i continua sent la meva prioritat en el dia d’avui. Em preocupa molt el meu partit en clau nacional i vull ajudar sempre que no em suposi renunciar a ser alcaldessa de Santa Coloma al 100%”. Aquesta és la declaració d’intencions que a hores d’ara fa l’actual número dos de Miquel Iceta al carrer Nicaragua. De fet, el seu nom ja va ser clau -fins i tot era tolerat per una part dels dirigents crítics- quan Pere Navarro va renunciar al lideratge del partit. Aleshores, però, la responsabilitat municipal i les condicions que volien imposar alguns dels barons metropolitans del partit per no fer canvis de fons van provocar que es fes enrere. Ara els resultats la reforcen per ser una de les veus que més coses tindrà a dir al congrés de refundació previst per a finals d’any o principis del 2016, quan en principi Iceta plegarà de primer secretari si hi ha voluntaris per succeir-lo.

“Vull començar des de baix, tocant de peus a terra i estant molt a prop dels ciutadans”, va dir Parlon mentre assumia la vara d’alcaldessa el 17 de novembre del 2009. Ho feia amb un posat seriós i sense pujar a la tarima. La seva capacitat per assumir el timó del consistori en el moment més convuls que vivia la ciutat va ser aleshores posat en dubte fins i tot per membres del seu propi partit. A les eleccions municipals del 2011, les primeres que va afrontar com a candidata, va guanyar sense majoria absoluta. Aquest cop ha aconseguit deixar enrere definitivament l’ombra d’un alcalde emmanillat i empresonat.

La fórmula? Ella respon que ha sigut a base d’impulsar polítiques socials, de treballar “colze a colze” amb els veïns i afrontant els riscos de fractura derivats de la crisi. Posa com a exemples el fet que Santa Coloma ha sigut, juntament amb Terrassa, una ciutat pionera a l’hora de multar bancs que tenien pisos buits, l’aturada de desnonaments o tenir una actitud combativa amb la MAT. “En un percentatge molt elevat, a Santa Coloma s’han fet moltes de les polítiques que ara planteja Barcelona en Comú”, afirma. De fet, segons ells, el PSC ha de dialogar amb la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per “falcar” un futur d’esquerres a la capital catalana.

“Fins al final” amb Pretòria

“La ciutadania ha sabut valorar l’esforç fet pel meu equip i li estic agraïda. Han fet una diferenciació clara entre el projecte que jo he liderat i el passat”, analitza Parlon. Un passat, però, que assegura que té molt present perquè l’Ajuntament és acusació particular en el cas Pretòria. Ella no pensa “girar full” perquè vol arribar “fins al final”.

Té majoria absoluta però es mostra partidària dels governs de coalició amb altres forces d’esquerra. Dóna per fet, però, que governarà en solitari perquè els altres partits han declinat la seva oferta, però assegura que ho farà de manera “oberta”. Si una cosa té clara Parlon és que el PSC s’ha de refundar girant més a l’esquerra i afrontant una nova manera de fer política i de relacionar-se amb la gent. Per sortir-se’n, conclou, l’important és no quedar ancorat en la “vella política”.

stats