Política 25/04/2017

Els comuns reclamen a Junqueras que fixi ja data i pregunta i que expliqui quines garanties tindrà el referèndum

Coscubiela adverteix ERC i el PDECat que si aposten només pel referèndum unilateral s'afeblirà la unitat del Pacte Nacional

Aleix Moldes
2 min
Joan Coscubiela, al consell nacional d'ICV d'aquest divendres a la tarda. / ACN

BarcelonaFa unes quantes setmanes era la CUP qui reclamava al Govern que fixés de forma immediata la data i la pregunta del referèndum, i aquest dimarts s'ha sumat a la reclamació CSQP. Des de la sala de premsa del Parlament, el portaveu dels comuns a la cambra, Joan Coscubiela, ha demanat al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que detalli "com i quan" se celebrarà la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya. "Això vol dir data i pregunta, però també el marc legal en què se celebrarà i quina serà l'administració electoral", ha explicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per garantir que els comuns se sumaran al referèndum, Coscubiela ha situat, almenys, dues condicions: Augmentar la intensitat de les mobilitzacions i aconseguir un reconeixement previ de la comunitat internacional. Precisament dues de les qüestions que van quedar recollides a la resolució aprovada al mes d'octubre per CSQP i JxSí en favor del referèndum pactat.

"Quan falten escassament quatre mesos hàbils per a la data final que va posar el Parlament –amb un acord entre JxSí i la CUP–, no és admissible que el govern continuï sense concretar com i quan es farà el referèndum", ha insistit Coscubiela. Dijous interpel·larà Junqueras al Parlament i la setmana que ve els comuns presentaran una moció per posar per escrit el que aquest dimarts ha anunciat el seu portaveu parlamentari.

Coscubiela ha sorprès parlant de la "recta final" cap al referèndum, quan CSQP no havia acceptat fins ara la data límit del setembre. No s'ha mostrat, però, partidari de la via unilateral –l'única que veu factible el Govern– i ha advertit que si ERC i el PDECat pretenen que passi a ser l'estratègia del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) es posarà en risc la seva unitat. "Si el PNR ha aconseguit els èxits de suport a Catalunya, Espanya, Europa i el món, ha estat fonamentalment pel seu caràcter unitari, i el que uneix és la defensa de la resolució presentada per CSQP", ha destacat.

Aquest dimecres, el ple del Parlament farà el debat de totalitat de la reforma del reglament de la cambra amb la qual JxSí pretén tramitar en un sol dia la llei de desconnexió. Per a Coscubiela, "no és una bona notícia" que aquests últims quatre mesos fins al referèndum comencin amb aquesta reforma del reglament, tot i que s'ha mostrat disposat a debatre-la un cop superi el debat d'aquest dimecres. "La reforma no té gaire sentit. Significa començar les coses malament, però nosaltres farem tots els possibles perquè durant el debat en comissió es pugui resoldre el seu caràcter poc democràtic", ha conclòs.

La CUP ha celebrat que Catalunya Sí Que es Pot hagi demanat "concreció" perquè creuen que això ajudarà a que el referèndum sigui "possible", ha dit el diputat cupaire, Albert Botran. En aquest sentit, Botran ha avalat la reforma del reglament que aquest dimecres començarà el seu debat a la sessió plenària. "El nostre deure és habilitar totes les vies legítimes", ha defensat. Responent a les crítiques que ha regenerat la reforma del reglament del Parlament per part de l'oposició, el diputat cupaire ha acusat l'Estat de ser ell qui vol "trencar les regles del joc".

stats