Efímers 08/09/2014

Alemanya: Una qüestió de diners i de nacionalisme

Isaac Lluch Martín
2 min
Alemanya Una qüestió  de diners i de nacionalisme

MUNIC“En els últims mesos han aparegut molt pocs articles sobre Catalunya a la premsa alemanya. Com a molt, en relació amb Escòcia i sempre en un espai inferior. Hi ha hagut un parell d’informacions sobre el cas d’evasió fiscal de Jordi Pujol. En vista de les crisis a l’Iraq i a Ucraïna, Espanya no és rellevant”. Qui fa aquest diagnòstic és la redactora política de l’edició online de Die Zeit, Lisa Caspari, per bé que el politòleg Kai-Olaf Lang, de l’Institut Alemany de Política i Seguretat Internacional, assessor del govern d’Angela Merkel, matisa que “l’interès polític sobre la qüestió catalana va creixent en comparació amb fa un any o dos”.

Tots dos coincideixen amb el president del Partit Socialdemòcrata (SPD) a la comissió d’Exteriors del Bundestag, Niels Annen, en remarcar la dificultat d’explicar el cas català a Alemanya. “Molta gent no entén aquesta contradicció: d’una banda, cada cop estem més integrats a la UE i, de l’altra, es desenvolupen nacionalismes. Crec que serà molt difícil que Catalunya sobrevisqui aquest procés sense l’ajuda de l’estat espanyol i de la UE”, assegura Annen. I a continuació expressa el seu escepticisme: “Crec que en temps de crisi, la gent de vegades pensa que una nova forma d’organització política resoldrà els problemes, i em temo que no passarà”.

Des d’una perspectiva periodística, Caspari considera que “molts alemanys no entenen per què als catalans els és tan important la seva pròpia cultura i es volen anomenar nació. A Alemanya tenim un sistema federal amb una llengua oficial, però molts dialectes que es cuiden amb orgull. Ni tan sols a Baviera hi ha veus de pes que vulguin canviar això. Per això crec que a molts alemanys els resulta estranya la situació a Espanya. Molts creuen que la cosa a Catalunya va de diners”. En aquest punt, Lang reflexiona: “La meva impressió és que sovint a Alemanya se simplifica que la cosa va de nacionalisme. En canvi, el moviment catalanista argumenta que va de democràcia”.

Mentre que Annen està d’acord amb Merkel a fer valer la relació amb Espanyol de cara a la consulta del 9-N -“És un assumpte intern i si hi ha un procés legal d’independència el respectaríem i establiríem relacions amb Catalunya com ho farem amb Escòcia”-, Lang destaca que “passi el que passi es produirà una prova de resistència del lideratge polític a Catalunya, que té com a reptes mantenir la unitat entre poders pragmàtics i radicals, negociar responsablement i alhora representar la voluntat majoritària de la societat catalana”. Alemanya encaixa el procés entre els diners i el nacionalisme.

stats