REACCIONS INTERNACIONALS
Efímers 15/11/2015

Europa s’uneix en el dol i es rearma per reforçar la seguretat

Els líders occidentals fan una crida a “lluitar plegats” i des de l’Est es traça un polèmic vincle amb els refugiats

Isaac Lluch
3 min
Mostres de condol i homenatge a les víctimes franceses a Berlín.

MunicBraços oberts, fronteres tancades. L’elit política europea va acompanyar ahir la seva consternació amb missatges d’empatia i solidaritat amb França, alhora que advertia que cal rearmar-se i reforçar la seguretat dels estats. Tothom se sap objectiu potencial del jihadisme. La necessitat d’aplicar més controls fronterers, una vigilància més dura i una persecució més eficient a grups islamistes va estar en boca de diversos líders. La retòrica internacional cada vegada és més bel·licosa, però ningú va triar paraules més dràstiques que el papa Francesc. “No hi ha cap justificació per a aquests fets. No és humà. Això és part d’una Tercera Guerra Mundial”, va afirmar des del Vaticà.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va comparèixer a Berlín per fer arribar un missatge emotiu dirigit als francesos. “Som al vostre costat, plorem amb vosaltres i col·laborem amb el govern francès en tot el que faci falta”, va consignar. Però no tan sols es va adreçar a França. Des de la primera frase, la líder germànica va deixar palès que els atemptats a París, en “una de les nits més espantoses que hem viscut a Europa des de fa molt temps”, són un atac “a la llibertat” que “afecta tothom”. “I per això hi donarem també tots una resposta conjunta”, va indicar, alhora que prometia solidaritat al poble francès per “caçar les persones que són al darrere d’aquests atemptats”: “Nosaltres, els vostres amics alemanys, ens sentim molt a prop vostre. Lluitarem plegats contra aquells que han provocat això tan inconcebible. Alemanya us acompanya en el dolor”.

Merkel va convocar un gabinet de seguretat amb el vicecanceller Sigmar Gabriel, el cap de la cancelleria, Peter Altmaier, el ministre d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, el d’Interior, Thomas de Maizière, i la titular de Defensa, Ursula von der Leyen. “Els terroristes no tenen l’última paraula”, va reaccionar també el president alemany, Joachim Gauck, per assegurar la defensa dels valors de la llibertat i la democràcia a Europa.

El debat dels refugiats

El govern de Merkel es va prevenir alhora dels debats que ja s’han obert al país que utilitzen els atemptats de París per posar en qüestió la política de refugiats i per exigir l’ampliació de les lleis de seguretat.

De Maizière va exposar que Alemanya reforçaria els controls i la presència policial amb equipaments robustos i personal més visiblement armat. El ministre germànic d’Interior va advertir alhora no només del perill del terrorisme islamista sinó també de la reacció que puguin tenir els extremistes de dreta.

Però mentre Berlín instava a no difamar els refugiats, el primer ministre de Baviera, Horst Seehofer, demanava més controls als nouvinguts: “Hem de saber qui circula pel nostre país i qui s’hi queda”. “París ho ha canviat tot. Els temps d’immigració incontrolada no poden continuar”, va reblar el conseller de Finances bavarès, Markus Söder.

L’Europa de l’Est es tanca més

Com a reacció als atemptats a França, el nou govern de Polònia va anunciar que no acollirà cap refugiat per molt que així ho indiquin les quotes de la UE, perquè no tenen “possibilitats polítiques per fer-ho”. “Se’ns demana que deixem entrar a Europa musulmans que volen destruir el nostre continent”, va polemitzar el ministre polonès d’Exteriors, Witold Waszczykowski.

Des de Praga, el primer ministre eslovac, Robert Fico, va advertir que a partir d’ara es detindrà tothom qui travessi il·legalment la frontera. “No podem admetre cap nivell de risc associat amb els refugiats”, va dir.

El bany de sang de París va donar ahir “un nou significat” a la conferència sobre Síria que se celebrava a Viena. “Els països que s’asseuen a la taula aquí tenen quasi tots el mateix dolor, el mateix terror”, va resumir l’alta representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini, mentre anunciava l’inici d’un “procés” per acabar amb la guerra civil a Síria. “Tot el que es pugui fer a nivell europeu per una França segura es farà. Farem tot el possible per derrotar l’extremisme, el terrorisme i l’odi”, va dir en un comunicat la UE.

A Londres, el premier David Cameron va assumir, després de convocar el seu comitè d’emergència Cobra, que el nivell d’amenaça terrorista a la Gran Bretanya es manté “sever”. També el primer ministre italià, Matteo Renzi, va reunir el consell nacional de seguretat. Europa està unida en el dol i en la preocupació creixent que hi pugui haver més atemptats.

stats