NOU FINANÇAMENT
Crònica 04/04/2012

Els insubmisos fiscals pagaran a la Generalitat l'IVA d'aquest trimestre

Els promotors de la insubmissió fiscal amb Espanya ja ingressaran l'IVA d'aquest trimestre a l'Agència Tributària Catalana en lloc de fer-ho a l'espanyola. Traslladaran així el dilema a la Generalitat.

Marc Colomer
2 min
Els promotors de la iniciativa no volen deixar de pagar impostos, però es neguen a pagar-los directament a la hisenda espanyola pel tracte fiscal que rep Catalunya.

BARCELONA.Els promotors de la plataforma Diem Prou!, que propugna la insubmissió fiscal amb Espanya per plantar-se davant el que consideren un tracte injust de l'Estat amb Catalunya, han decidit passar a l'acció. Segons ha pogut saber l'ARA, a finals de la setmana que ve, entre dijous 12 i divendres 13 -una setmana abans que venci el termini per declarar l'IVA del primer trimestre, el dia 20-, tenen previst de fer visible l'acte de desobediència i ingressaran l'IVA del primer trimestre del 2012 al compte de l'Agència Tributària de Catalunya, en lloc de fer-ho a l'agència espanyola. Després comunicaran a Hisenda (Agència Tributària) que ja han abonat els impostos a l'agència catalana i traslladaran així a la Generalitat el dilema sobre si ha de transferir aquests diners a l'Estat.

D'entrada, faran efectiu el seu acte de desobediència -només a l'abast d'autònoms o empreses- la parella d'empresaris de Siurana (Priorat) Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, precursors del moviment de protesta. Serà una operació coordinada amb representants de la plataforma de cadascuna de les demarcacions territorials catalanes, que faran el mateix, segons va confirmar ahir a l'ARA Bartolomé.

S'emparen en el principi de coordinació entre administracions consagrat en l'article 103.1 de la Constitució espanyola. És a dir, que amb el procediment que seguiran mostren la seva voluntat inequívoca de complir el deure de pagar impostos i passa a ser cosa de les administracions que actuïn coordinades o no. De fet, i apel·lant al principi de coordinació entre administracions, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va exonerar el 2006 un empresari que havia pagat els impostos a l'administració autonòmica en comptes de fer-ho directament a Hisenda.

Punt d'inflexió

Andreu Bartolomé és conscient que el primer acte de desobediència tindrà un caràcter més "simbòlic" que efectiu, si bé també està convençut que pot ser un "punt d'inflexió" que impulsi altres autònoms i empresaris a sumar-se a l'acció de cara al segon trimestre de l'any. De fet, la plataforma Diem Prou! prepara per al mateix divendres 13 un acte de suport a la iniciativa per obrir una segona etapa en el moviment, basada en "l'acció". L'acte es farà al teatre de Cornudella de Montsant i està previst que hi participin les entitats i personalitats que han donat suport a l'acte de desobediència civil, entre els quals hi ha una vintena d'ajuntaments. Precisament, el ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar dilluns una declaració de suport a la insubmissió fiscal amb els vots de CiU, ERC, CUP i SI.

Els promotors deDiem Prou! estaran atents a la reacció del govern de la Generalitat, al qual reclamen que retingui a Catalunya els seus impostos, i encara més després de constatar els incompliments de l'Estat amb Catalunya en el pressupost d'aquest any.

Respecte sense suport explícit

A les portes de la negociació del pacte fiscal, és altament improbable que hi hagi alguna actuació del Govern en aquest sentit. A tomb de l'adhesió d'ajuntaments de CiU com els de Girona i Vic a vies de desobediència fiscal, ahir el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, va expressar el "respecte i comprensió" política del Govern amb els partidaris de deixar de pagar a l'Estat els impostos per pagar-los a la Generalitat, però va evitar donar suport explícit a la iniciativa dels municipis: "Entenem aquest tipus d'expressions des d'un punt de vista polític, però com a Govern ens hem d'atendre a la legalitat".

stats