ARQUITECTURA
Cultura 30/04/2013

Harpa, l'auditori de Reykjavík, rep el Premi Mies van der Rohe

L.s.
2 min
El centre de congressos islandès, que acull l'Òpera i l'Orquestra Simfònica del país nòrdic.

Barcelona.L'auditori i centre de congressos de Reykjavík, anomenat Harpa i obert el maig del 2011, va guanyar ahir el Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Mies van der Rohe. El guardó, que concedeixen cada dos anys aquesta fundació amb seu a Barcelona i la UE i es considera el principal premi del camp de l'arquitectura europea, està valorat en 60.000 euros.

Les grans façanes de vidre que juguen amb els volums i les formes geomètriques estan formades per peces de vidre de diferents dimensions i posicions que recorden les columnes de basalt cristal·litzat que es troben a Islàndia i alhora generen reflexos calidoscòpics. La llum i la transparència són els dos elements claus de l'obra: l'estructura cristal·lina reflecteix la llum del cel, el mar i la ciutat, i alhora el vidre connecta l'interior i l'exterior. L'objectiu era desmaterialitzar l'edifici, dissenyat pels estudis Henning Larsen Architects, Batteríid Arquitectes i Studio Olafur Eliasson.

El Harpa ha ajudat a transformar i revitalitzar el port de Reykjavík, unint la ciutat i el districte portuari. L'edifici acull l'Òpera i l'Orquestra Simfònica d'Islàndia, formacions residents com la Big Band i l'Orquestra de Cambra de Reykjavík, i altres activitats i convencions. "Harpa ha capturat el mite d'una nació [Islàndia], que ha actuat conscientment en favor d'una construcció híbrida-cultural al centre de l'actual Gran Recessió", ha declarat el president del jurat, Wiel Arets.

La menció especial Arquitecte Emergent -dotada amb 20.000 euros- ha estat per a Maria Langarita i Víctor Navarro per l'adaptació de la Nau de Música del Matadero de Madrid, que es va construir en tan sols dos mesos per albergar el festival de música itinerant Red Bull Music Academy. Els guanyadors han estat escollits entre 335 obres de 37 països europeus. La cerimònia de lliurament de la tretzena edició dels premis tindrà lloc el 7 de juny al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, coincidint amb la celebració del 25è aniversari del guardó.

stats