Cultura 19/11/2014

Herrera i Alterio planten cara plegats a la vellesa

El Romea presenta la primera obra dels dos intèrprets junts, ‘En el estanque dorado’

Xavi Serra
2 min

BarcelonaHenry Fonda i Katherine Hepburn van endur-se els Oscars a millor actor i actriu per A l’estany daurat (1981) interpretant un matrimoni ancià que ha de fer les paus amb la vida davant la proximitat de la mort. El 25 de novembre arribarà al Teatre Romea En el estanque dorado, un muntatge de l’obra teatral d’Ernest Thompson que adaptava el film. “La nostra versió recupera l’humor negre i la ironia del text original”, assegura el productor, Jesús Cimarro.

Per a aquest muntatge, el primer que es realitza de l’obra a l’Estat, Cimarro ha reunit per primera vegada a l’escenari Lola Herrera i Héctor Alterio. “Dos monstres dirigits per un altre monstre”, afirma Borja Sitjà, director del Romea. El tercer “monstre” és l’actriu i directora Magüi Mira. “Són dos atletes emocionals -afirma-. I s’admiren tant que és difícil no creure’s que porten 48 anys de matrimoni”.

Alterio interpreta a l’obra el Norman, un home vell que porta de mala gana la decadència física de l’edat. “Vaig començar els assajos amb dubtes i incertesa, amb el handicap de la comparació amb la pel·lícula molt present, però els dubtes han desaparegut a mesura que rebíem la resposta del públic”, comenta Alterio, per qui “l’objectiu primordial” és que no es notin les 200 funcions que ja acumula l’obra, estrenada fa un any a Saragossa i ja representada amb èxit a Madrid. “Gràcies a l’Héctor, per primera vegada en anys puc descansar en algú que em guia”, confessa Herrera, que s’ha basat en els seus pares i en la seva pròpia experiència vital per interpretar una Ethel “una mica rondinaire”. “Les dones de la meva generació hem hagut de lluitar molt en aquest país. I cal seguir lluitant”, diu Herrera.

Abordar la mort amb humor

La mort, el tema central a l’obra, s’aborda amb naturalitat. “Els membres de més edat de les famílies parlen de la mort amb molt d’humor, cosa que és d’agrair, perquè avui dia ningú en parla, com si no existís”, critica Mira. Herrera hi està d’acord: “Interpretar aquest paper és com fer un assaig general del que ha de venir. És una manera normal d’aproximar-se a la mort”. Tot i la temàtica, Mira reivindica En el estanque dorado com “un text ple d’humor i de vida d’un Thompson en estat de gràcia que parla de la importància de viure cada moment”.

Herrera lamenta que “no s’escrigui prou sobre gent gran” perquè “la joventut només dura 48 hores” i la resta de la vida “afortunadament és també molt interessant”. L’obra passarà el Nadal al Romea i després sortirà de gira per Europa. “Estic encantat, però els meus fills no tant, que hauran de venir aquí a passar les vacances”, fa broma Alterio.

stats