LITERATURA
Cultura 21/02/2014

Maria Carme Roca imagina un Colom corsari

La Barcelona del 1493 és l’escenari de la nova novel·la d’aventures de l’escriptora barcelonina

S.m.
2 min

Barcelona L’enigma Colom (Columna) de Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) comença amb una trobada. L’heroi protagonista, Guerau de Gualbes, acut al palau del comte d’Empúries. Vol parlar amb l’almirall Joan Colom, que acaba d’arribar del seu exitós viatge a Amèrica. El comte alerta Guerau que ha de marxar de Barcelona. Està en perill, perquè el rei Ferran vol el seu cap. El comte no descarta que acusin Guerau d’estar darrere l’atac contra Ferran. L’autor material de l’intent de regicidi, el remença Joan de Canyamars, ja ha estat esquarterat. Guerau, però, decideix quedar-se i intentarà recuper la confiança de Colom, amb qui va aprendre a navegar. L’heroi no vol abandonar la ciutat perquè està enamorat de l’amant del monarca.

A partir d’aquí, Maria Carme Roca construeix una intriga esquitxada de venjances, interessos i conspiracions polítiques. Roca situa la seva història el 1493, un any en què Colom i Ferran II coincideixen a Barcelona. “És un moment fascinant, ha aparegut la impremta, el descobriment d’Amèrica es publicita per tot Europa i hi ha grans avenços en la navegació. I també volia explicar com era la Barcelona de finals del segle XV, que el lector es pogués passejar per la Barcelona on conviuen els monestirs amb els bordells”, explica l’escriptora.

Dos personatges polèmics

Roca treballa amb dos personatges històrics polèmics. L’un és Colom. “De petita ja em fascinava pel fet que no se sap ben bé qui és. Trobo que el personatge és espectacular. És un savi i alhora un corsari, un aventurer”, confessa. L’escriptora està convençuda del seu origen català. “No tenim cap document que ho demostri, però hi ha una sèrie de dades que constaten que no pot ser d’enlloc més”, explica. L’altre personatge és Ferran II. “Va ser un gran estrateg i un gran polític, però és un monarca de la Corona catalanoaragonesa que desitja ser el rei de Castella. Va ser el millor monarca que podia tenir Castella, però va intentar en tot moment limitar l’autogovern de la Corona catalanoragonesa”, assegura Roca. Sigui com sigui, el monarca té en el punt de mira Guerau de Gualbes. El vol eliminar. Ferran i l’heroi de L’engima de Colom comparteixen l’amor d’una dona, Blanca.

L’enigma Colom no és la primera incursió de Roca a l’Edat Mitjana. Historiadora i filòloga, el 2006 va guanyar el premi Nèstor Luján amb Intrigues de Palau. En aquesta altra novel·la, l’escriptora viatja a la cort de la Corona catalanoaragonesa de finals del segle XIV, descriu les intrigues i conxorxes dins el palau i els intents de Violant de Bar, la reina vídua del rei Joan I, per aconseguir que algú de la seva nissaga ocupi el tron. Roca és també autora d’ El monestir proscrit (2008), Barcino (2009) i Escollida pels déus (2011).

Un dels grans èxits de Roca, amb més de 12.000 exemplars venuts, és Barcino, una novel·la en què l’escriptora es trasllada al segle II per narrar les intrigues d’un polític i militar romà, Luci Minici Natal Quadroni. Endinsar-se en diferents èpoques de la història és una cosa que fascina l’escriptora i historiadora. “Em confesso friqui de la història. Quan una cosa m’atreu m’hi llanço”, assegura Roca.

stats