ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 20/10/2014

Relleu generacional al Tantarantana

Julio Álvarez i Roberto Romei impulsen el projecte El Cicló de suport a companyies joves

Ana Maestre
3 min
L’equip del Tantarantana i actors de diferents companyies durant la presentació 
 De la nova temporada del teatre del carrer de les Flors de Barcelona.

BarcelonaBufen nous vents per a les companyies de teatre a Barcelona, per als actors arriscats que transporten l’experiència de les noves generacions i la voluntat de transformació social sobre els escenaris. Conscients d’aquesta necessitat de canvi, el Teatre Tantarantana ha creat un projecte triennal de suport a les companyies joves. Un teatre que, en paraules del seu director, Julio Álvarez, vol “mudar la pell” i permetre’s créixer amb noves apostes.

Aquesta nova etapa comptarà amb la coordinació artística de Roberto Romei, que, amb una clara idea de renovació, fa una aposta per les petites companyies, que considera que són un dels principals motors del teatre a Barcelona. Vol convertir el Tantarantana en una altra llar per als actors, en una clara sintonia amb el públic, un altre canvi que s’ha fet molt tangible amb l’ampliació de l’escenari per acostar-lo als espectadors. “Es tracta de tornar a pensar en un teatre no només com a aparador d’espectacles, sinó com un lloc d’acollida per als artistes, una casa que ajudi al coneixement, al diàleg, posant preferentment l’accent sobre els creadors en lloc de fer-ho sobre els productes”, explica la direcció del Tantarantana.

De les més de quinze companyies independents que ompliran el Tantarantana aquesta nova temporada, cinc estaran integrades en el projecte El Cicló, una iniciativa que vol “donar suport al canvi generacional dins del sector i el canvi dels models de producció i exhibició”. Les cinc companyies seran residents del Tantarantana durant tres anys i disposaran d’un seguit d’ajudes per a les creacions. Es tracta del primer cicle de companyies independents de Barcelona, les propostes de les quals tindran “carta blanca” per part de Romei i Álvarez, que a més estudien ampliar aquesta residència de cara al futur amb fins a tres noves incorporacions.

La distribució del Tantarantana, que disposa de dos espais -Àtic 22 i Baixos 22-, fomentarà el procés creatiu dels actors, amb alguns projectes que es desenvoluparan a dalt, com si es tractés d’un laboratori artístic, i amb la possibilitat de traslladar-se a baix per presentar-los en un espai més ampli. Per aquest escenari, però, també hi passaran altres companyies que temporalment presentaran les seves obres, i que ocasionalment també rebran una petita ajuda del teatre per a la producció.

La recreació del ‘Camargate’

El projecte El Cicló començarà amb Projecte Nisu, que el 4 de febrer del 2105 hi estrenarà Teenage dream, una obra que reflexiona sobre l’adolescència per entendre les vivències posteriors. El Teatro de Cerca hi presentarà l’11 de març Camargate, un muntatge amb text de Jorge-Yamam Serrano que recrea escènicament la conversa que van mantenir al restaurant La Camarga de Barcelona la presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, i l’examant de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. Camargate tindrà una forta base de teatre documental i un punt d’humor.

A l’equador del cicle s’hi troba Sobre el fenomen de les feines de merda, el sisè projecte de la companyia La Calòrica, basat en l’assaig de l’antropòleg i activista David Graeber, una àcida radiografia del sistema laboral contemporani que obre una reflexió humorística sobre la feina. Al maig hi arribarà Souvenir, el nou projecte que està preparant la companyia Arsènic i que explora temes com ara la distopia i la utopia.

En El Cicló també hi participarà la companyia Infants Terribles amb dos espectacles dirigits al públic familiar: Infants Terribles! La fàbrica de les històries i Els pastorets! (I alguns marcians també).

Al marge dels espectacles d’El Cicló, la programació del Tarantana inclou la presència de companyies com ara la Companyia Ignífuga amb Fam oculta i La Pulpe Teatro, que presentaran Absentée, un muntatge sobre la relació d’amor i odi entre dos germans. Els petits superherois de la companyia La Hydra estrenaran Utilitat programada, una obra sobre cinc fills de superherois que hauran d’abandonar les seves idolatries i falses esperances per lluitar i sobreviure al present.

stats