FINANCES
Economia 19/07/2014

CatalunyaCaixa ja té tres aspirants ferms a comprar-la

CaixaBank, Santander i BBVA concreten les seves ofertes i el FROB triarà comprador la setmana vinent

Albert Martín Vidal
3 min

BarcelonaAlea jacta est. Ahir al vespre a l’avinguda del General Perón de Madrid número 38, la seu del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), els responsables d’aquest organisme i un notari van rebre un nombre no confirmat d’entre tres i cinc sobres dels quals depèn el futur immediat de la que va ser fins fa molt poc la segona caixa catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El futur de CatalunyaCaixa, fundada el 1926 a Barcelona i rescatada el 2011 per l’Estat a través del seu actual propietari, el FROB, passa pel contingut dels sobres que es van lliurar ahir a l’organisme. Les ofertes confirmades són tres: la de CaixaBank, la del Banco Santander i la del BBVA. Les dues primeres havien estat, segons fonts financeres, les més actives a l’hora de demanar informació sobre la tercera entitat catalana, mentre que el BBVA, segons les mateixes fonts, les acompanyava. Ahir van concretar el seu interès.

Fonts del FROB no van confirmar ahir si els altres aspirants, el francès Société Générale i Kutxabank, han concretat el seu interès de les últimes setmanes amb una oferta vinculant.

El president de CaixaBank, Isidre Fainé, va explicar en el seu moment que hi estaven interessats, entre altres raons, perquè “es tracta d’una entitat catalana”. En el sector aquest interès també s’ha interpretat com una maniobra defensiva: si Santander o BBVA adquireixen CatalunyaCaixa, creixeran molt en el territori on La Caixa té més negoci, cosa que l’entitat amb seu a l’avinguda Diagonal vol evitar.

El suport del Govern

Aquesta operació compta amb el suport de la Generalitat, que vol recuperar la catalanitat de l’antiga Caixa Catalunya i així ho va fer saber als responsables del banc. Els sindicats també volen que sigui el banc de Fainé qui guanyi la subhasta. Segons creuen, dins l’entitat catalana els esperen menys acomiadaments i més bones condicions que amb el Banco Santander.

Pel que fa al banc d’Emilio Botín, té un dèficit de presència a Catalunya, amb una quota de mercat que no arriba al 7%. A més, la primera entitat d’Espanya encara no ha adquirit cap altra entitat des que va començar la crisi i molts creuen que ha arribat el seu moment.

El BBVA és el tercer candidat. El fet que l’entitat basca comprés Unnim l’any passat li resta possibilitats, però CatalunyaCaixa li permetria fer un gran salt al mercat català, on actualment ja és la segona entitat i està guanyant presència a Barcelona i Tarragona.

Amb les ofertes presentades ahir s’obre un període que durarà fins dilluns i en què el FROB les estudiarà abans de triar un guanyador. Fonts d’aquesta entitat explicaven ahir que fins la setmana vinent no se sabrà si hi ha una segona ronda o qui és el guanyador. Les normes establertes pel FROB fixen que donarà pas a aquesta segona tanda d’ofertes sempre que no hi hagi una millor oferta que sigui un 50% i 200 milions d’euros superior a la segona millor licitació.

Fonts del govern espanyol van assegurar ahir que no veuen risc que es repeteixin els fiascos del juny del 2012 i del març del 2013, quan el procés es va tancar sense guanyador. Segons es diu a l’executiu, el ministre De Guindos -a qui es fa responsable dels anteriors fracassos- està “molt tranquil”.

Guanyador incert

El sector financer no s’atreveix a fer pronòstics per l’opacitat de les diferents entitats amb les seves ofertes i, perquè entre elles s’obre ara una partida de pòquer en què el FROB juga un paper clau mirant d’apujar les ofertes d’uns i altres. A aquesta circumstància s’hi afegeix el record de la venda de la unió de caixes gallegues NCG al veneçolà Grupo Banesco a finals del 2013. Aquesta venda es va produir trencant totes les quinieles. Hi van concórrer tres fons, a més de BBVA, Santander i La Caixa, a qui es donava per guanyadora.

stats