INFLACIÓ
Economia 13/09/2013

Encariment rècord dels aliments a l'agost

Els preus dels productes frescos pugen un 7,6% respecte a fa un any, l'increment més gran en deu anys

Elena Freixa
2 min

Barcelona.La taxa d'inflació del mes d'agost va baixar en quatre dècimes a Catalunya, fins a situar-se en l'1,7%, dues dècimes més que l'espanyola, que va tancar en l'1,5%, segons l'índex de preus al consum (IPC) publicat ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). El mes, però, va deixar una nota preocupant, com és l'encariment més gran dels últims deu anys dels "aliments no elaborats", en què s'inscriuen els productes frescos. Aquest grup de productes van encarir-se un 7,6% respecte al mes d'agost del 2012, una dada només comparable a la del 2003, quan la pujada va ser del 6,5%. En canvi, l'agost de l'any passat l'encariment va ser d'un 2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si es mira el comportament dels preus només en l'últim mes, és a dir, comparant-ne l'evolució amb el juliol, s'observa que les fruites fresques van ser el que més es va encarir, un 4,9%. També va encarir-se el peix (+0,9%), la carn (un 0,5% si es fa la mitjana de tots els tipus que es comercialitzen) i la llet (+0,7%), per citar alguns exemples més. En canvi, el preu dels llegums i hortalisses fresques va reduir-se un 4,4%.

En contraposició amb l'alça dels aliments, el vestit i el calçat van abaratir-se un 1,3% i els carburants, tot i pujar, van fer-ho moderadament (un 0,6% a Catalunya). De fet, en termes interanuals els carburants estan més barats que fa un any -un 0,8% a Catalunya i un 1,1% a Espanya- i això va contribuir de manera decisiva a fer que la taxa global d'inflació es rebaixés a l'agost i acostés una mica més l'objectiu del govern espanyol, que calcula que l'IPC acabi l'any pels volts de l'1%. De fet, ahir el secretari d'Economia de l'executiu, Fernando Jiménez Latorre, va confiar que la moderació dels preus continuarà i ajudarà a guanyar competitivitat de l'economia espanyola.

El secretari d'acció sindical de la UGT, Toni Ferrer, va rebatre aquest argument del govern criticant que l'aparent millora de la competitivitat es trasllada als preus finals que paguen els treballadors, que en paral·lel estan patint una contenció salarial "molt profunda". El cost laboral, va dir Ferrer, cau 2,3 punts de mitjana mentre que els beneficis empresarials creixen un 3%. Fins a l'agost l'augment salarial pactat en els convenis col·lectius va ser del 0,58%, força inferior a l'increment de l'1,47% de l'any passat, segons les dades que ahir va publicar el ministeri d'Ocupació.

Funcas prediu un IPC de l'1,4%

L'evolució dels preus de l'agost, que van créixer en global tres dècimes respecte al juliol, va fer que ahir la Fundación de Cajas de Ahorros (Funcas) corregís dues dècimes a l'alça la previsió per a final d'any fins a situar la taxa estatal en l'1,4%.

Va destacar la pujada controlada tant de les gasolines com de l'energia. En aquest últim cas els preus estan per sota que fa un any (un 2,2% per sota concretament) malgrat les últimes pujades que hi ha hagut en l'energia elèctrica.

Justament ahir l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va engegar una iniciativa per promoure que els consumidors comprin energia de manera col·lectiva perquè puguin així rebaixar els rebuts tant de llum com de gas. Per sumar-se a la campanya els consumidors només han d'inscriure's a la web Quieropagarmenosluz.org des d'ara fins a l'1 d'octubre. Sumant tots els consums dels inscrits es convocarà una subhasta el 16 d'octubre entre les comercialitzadores de llum i després es donarà a conèixer a cada consumidor l'estalvi que tindria a la factura si accepta l'oferta guanyadora de la subhasta.

stats