Economia 11/09/2013

La Generalitat anuncia que "aparca" l'impost sobre els refrescos

Ara
1 min

Barcelona.La Generalitat ha decidit ajornar l'impost sobre les begudes ensucrades, segons va anunciar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs. "Ho hem posat a la balança de pros i contres i, de moment, ho hem aparcat", va explicar Homs. El també conseller de la Presidència va assegurar que aquesta decisió no té cap relació amb les suposades pressions que les autoritats nord-americanes -a través de l'exambaixador a Espanya Alan D. Solomont- han exercit sobre la Generalitat. De fet, Homs va intentar negar l'existència d'aquestes pressions: "A mi no m'han arribat directament, no m'he sentit pressionat", va dir el conseller després de la reunió setmanal del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'impost sobre les "begudes de refresc amb excés de sucre" és un dels punts que inclou l'acord de governabilitat que van firmar CiU i ERC, on es justificava "per raons de salut". L'estimació era recaptar 22 milions amb aquest tribut.

D'altra banda, ahir el Govern va anunciar la creació de tres impostos mediambientals amb els quals preveu recaptar 50 milions d'euros. El més important és el que grava la producció d'energia nuclear, que ha de generar 43 milions d'ingressos, segons els càlculs de la mateixa Generalitat. A part, hi ha un impost sobre les emissions dels avions comercials (que ha de generar 3,6 milions) i un altre sobre les emissions de "determinades instal·lacions industrials i de combustió" (2,7 milions).

'Fracking'

D'altra banda, la Generalitat va decidir ahir que no autoritzarà el fracking (una polèmica tècnica extractiva d'hidrocarburs) després que un grup d'experts hagi presentat un informe on qualifica de "poc recomanable" aquest mètode.

stats