ENERGIA
Economia 17/04/2014

La Generalitat considera estratègica Petrocat

El Govern no vendrà el 10% de les accions tot i que Repsol tindrà el control de la companyia

Xavier Grau
3 min

BarcelonaLa Generalitat pensa mantenir el 10% que té a l’empresa de benzineres Petrocat tot i la intenció de Repsol de controlar la companyia. Pel Govern, la participació a l’empresa és estratègica, segons va assegurar a l’ARA un portaveu de l’Institut Català d’Energia (Icaen). De fet, tot i que l’administració catalana està desinvertint en moltes participades per fer calaix i eixugar dèficit i deute, en el cas de Petrocat ha decidit no fer-ho. L’Icaen s’ha desfet d’algunes participacions, per exemple en empreses de cogeneració.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mateix portaveu va explicar que, dins del pla de racionalització de l’administració, es va valorar la possibilitat de desfer-se de la participació a Petrocat, però que finalment es va decidir mantenir-la perquè “és estratègica”. De fet, des d’aquest organisme públic asseguren que “el sector energètic és estratègic per a qualsevol país”. Fins ara l’accionariat d’aquesta companyia ha estat repartit: un 45% el controla Repsol, un altre 45% està en mans de Cepsa i l’Icaen té un 10% de les accions. Tot i ser una participació minoritària, el fet que els altres dos socis estiguin en igualtat dóna a l’Icaen la clau per a les grans decisions.

Però això canviarà: Cepsa, ara en mans del consorci d’Abu Dhabi IPIC, no té interès en Petrocat. Repsol sí. La companyia que presideix el català Antoni Brufau veu possibilitats de treure rendiment a la xarxa de benzineres i per això ha presentat un pla de viabilitat, que passa per l’adquisició del 45% de les accions en mans de Cepsa, encara que sigui per un preu “simbòlic”, segons un portaveu d’aquesta petroliera. Tot i que encara no hi ha resultats del 2013, els números de Petrocat no són gaire bons. Amb 38 benzineres, el seu millor any va ser el 2009, quan va guanyar una mica més de mig milió d’euros, després de guanyar quota de mercat amb la compra del negoci de distribució de carburants de Copcisa.

Venda de gasolineres

Ara s’estan negociant els serrells de l’operació amb el regulador, però Repsol pensa tirar endavant i aconseguir el control de la companyia, de la qual tindrà un 90%. La petroliera mantindrà la marca. Però la Comissió Nacional de Mercats i de Competència (CNMC) li ha posat condicions. No pot superar el 30% de quota de mercat en cada província. Per això, Repsol haurà de vendre un total de 23 benzineres a tercers: 17 a la província de Barcelona, 4 a Tarragona, una a Lleida i una altra a Madrid. A més, la CNMC exigeix que la xarxa de 38 benzineres de Petrocat tingui un mínim d’aprovisionament amb operadors diferents de Repsol, ja que la companyia que presideix Antoni Brufau té integrat verticalment el negoci, des de l’exploració fins al refinament i la distribució, i si abasteix totalment les benzineres podria marcar el preu.

Altres condicions que haurà de complir és cedir a tercers l’explotació de la benzinera que té a Tagamanent i diversificar l’aprovisionament al canal de venda directa de Petrocat, que afecta principalment la venda de gasoil C a Tarragona.

Per a Repsol, aquestes condicions de la CNMC no són cap sorpresa. Al contrari, fonts de la companyia asseguren que s’acosten molt al pla de viabilitat que la petroliera va preparar per a Petrocat, i que ja tenia en compte alguns condicionants, com el límit del 30% de quota a cada província. L’operació s’ha dissenyat tot i que el sector està sota la lupa de la CNMC, que està instruint un expedient sancionador a diverses petrolieres, com Repsol, Cepsa, Disa, Meroil, Galp i BP Espanya, per possible conducta anticompetitiva presumptament pactant preus, clients i condicions comercials.

stats