Economia 01/11/2014

Japó redobla els estímuls i enlaira les borses

A.m.v.
2 min
Haruhiko Kuroda creu que l’economia japonesa es continua recuperant a bon ritme.

BarcelonaAquest dimecres la Reserva Federal nord-americana decidia posar punt final a sis anys de política expansiva, amb què ha aconseguit treure els Estats Units de la Gran Recessió. La mesura arribava pocs dies després que el Banc Central Europeu (BCE) llancés el seu programa de compra de deute privat i deixava clar, un cop més, que l’eurozona va a remolc de la primera economia del món. Europa va saber ahir que no està sola: el Banc del Japó va anunciar que rellança el seu pla d’estímuls.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc central nipó va anunciar de manera inesperada que intensificarà el seu programa d’estímuls, que ja era força agressiu, per mirar d’estimular el creixement de la tercera economia del món i aconseguir apujar la seva inflació, que continua, com l’europea, deprimida.

“Amb aquesta decisió mostrem novament la nostra ferma determinació de sortir de la deflació”, va afirmar el governador del banc emissor nipó, Haruhiko Kuroda, després d’un anunci que va fer pujar les borses de tot el món i que va situar el ien en caiguda lliure respecte al dòlar. L’índex Nikkei de la Borsa de Tòquio va tancar ahir al nivell més alt des del novembre del 2007, després d’anotar-se una alça del 4,83%.

El Banc del Japó va explicar que accelerarà en entre 10 i 20 bilions de iens (entre 71.866 i 90.491 milions d’euros) el ritme anual al qual pretén incrementar la base monetària. El programa de compra d’actius comportarà operacions per incrementar la liquiditat en 80 bilions de iens (gairebé 362.000 milions d’euros). Aquest nou estímul arriba en un moment en què l’economia japonesa sembla que s’ha estancat a causa de l’aturada en el consum després de la històrica pujada de l’IVA del mes d’abril. El Banc del Japó va insistir que l’economia japonesa “continua recuperant-se moderadament” i que espera que continuï creixent a bon ritme.

Els plans d’estímul monetari es van iniciar l’abril del 2013 al Japó i formen part -juntament amb les reformes i els estímuls fiscals- d’Abenomics, l’estratègia econòmica ideada pel primer ministre conservador Shinzo Abe.

Les diferents polítiques que llancen Europa i el Japó respecte als Estats Units no sorprenen els experts. Oriol Amat, professor de la Universitat Pompeu Fabra, va explicar ahir a aquest diari que la clau per entendre aquestes diferències és el fet que als Estats Units ja estan en plena recuperació. Segons aquest expert, els plans d’estímuls “t’ajuden molt en el curt termini però no en el llarg”, perquè poden perjudicar l’endeutament i la inflació.

Segons explica Amat, aquests estímuls poden assimilar-se “al pla E de Zapatero”, en el sentit que “en el moment t’ajuden a parar el cop, però, com que no vénen de l’economia real, són artificials i a la llarga et perjudiquen”. El professor afegeix que les úniques mesures que milloren l’economia a llarg termini són les que fomenten la competitivitat, i que els estímuls són una mesura “artificial”.

Respecte a la possibilitat que Europa segueixi els passos del Japó en matèria econòmica, amb un llarg període d’atonia, Amat assegura que no serà així perquè “la bombolla immobiliària al Japó va ser molt més voluminosa que l’europea i fins i tot que l’espanyola”.

stats