ENTREVISTA
Economia 22/09/2014

José Domingo Valls: “S’ha d’abaratir el cost de la Seguretat Social”

Xavier Grau
3 min
José Domingo Valls presideix Activa Mútua i és professor de dret civil.

BarcelonaJosé Domingo Valls exerceix d’advocat al Maresme. Té un important despatx legal i fiscal, però també és professor titular de dret civil a la Universitat de Barcelona i expert en dret de l’esport. Però, a més, és el president d’Activa Mútua, nascuda de les fusions de les mútues patronals de Tarragona, Reus i Lleida i Fimac. La mútua ocupa ara el quart lloca al rànquing català i el vuitè a l’estatal. Activa Mútua, amb uns ingressos de gairebé 300 milions d’euros, va guanyar 23,5 milions en l’últim exercici. Té més de 61.000 empreses mutualistes i dóna protecció a gairebé 375.000 treballadors. El 13 d’octubre inaugurarà la nova seu de la mútua al carrer de Bailèn de Barcelona, que ha suposat una inversió de nou milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

¿Des de la mútua noteu una recuperació de l’economia?

Sí, però entre cometes. Amb la crisi havia baixat molt la sinistralitat, lògicament perquè hi havia menys treballadors, i aquest estiu ha repuntat. Hi ha hagut també una disminució important de l’absentisme laboral i de les baixes, per la por de la gent a perdre la feina. Hi ha gent malalta que va a treballar. Però des del punt de vista de la mútua no es veu una recuperació clara de l’economia.

Com es pot millorar el mercat laboral per no tenir tant atur?

Ha de ser molt més àgil. La mobilitat també és clau. També s’hauria de facilitar la contractació, cosa que s’ha intentat amb la simplificació de contractes però en realitat continua sent igual que abans. I sobretot s’ha d’abaratir el cost de la Seguretat Social, que no sigui tan cara.

¿S’han de rebaixar les cotitzacions?

Sí. I la manera de rebaixar-les és aprofitar aquesta feina que fan les mútues. Obligar les mútues a fer-ho bé, i això que repercuteixi en els seus afiliats.

Quant es podrien abaixar les cotitzacions amb aquesta feina de les mútues?

Entre dos i tres punts.

Moltes veus han demanat una rebaixa de les cotitzacions, fins i tot l’OCDE, però el govern espanyol no en fa cas. Per què?

Doncs perquè el govern destina els diners de les quotes a altres coses. I, a més, per exemple, a les mútues no ens deixen invertir excedents en productes rendibles, ens fan invertir en deute públic. Es financen amb nosaltres per una doble via: perquè comprem deute públic i per tots els diners, que són molts, que els aportem i que els estalviem.

Quin és el problema més greu que tenen les empreses afiliades a la seva mútua?

Jo sé que hi ha bancs que volen donar préstecs, que volen deixar diners, però totes les empreses es queixen del mateix, de la falta de finançament. Fins que no hi hagi crèdit no hi haurà reactivació. El crèdit no flueix. A més, tenim una pressió fiscal brutal. Això fa que molta gent s’acabi cansant de fer coses.

El govern de l’Estat, i en concret el ministre Cristóbal Montoro, ja ha anunciat una reforma fiscal.

Sí, però de moment no es nota. La pressió fiscal no baixa. Es rebaixa el tipus de societats, però la pressió fiscal no baixa.

La situació millorarà?

La veritat és que no veig una reactivació ràpida de l’activitat.

¿S’haurien d’apujar els sous per incentivar el consum?

A l’Estat treballem el doble o més que els nostres veïns per guanyar menys. Els sous a Espanya són molt baixos. Però l’increment de sous no crec que serveixi per reactivar l’economia.

¿Creu que el procés polític de Catalunya afecta l’economia?

Jo crec que no. El que passa és que portem un any i mig donant voltes al mateix. El tema de la consulta, encara que diguin que sí, no afecta.

I si arribés la independència?

Algun sector fins i tot hi podria sortir guanyant. Tot i així, crec que al començament potser ho passaríem malament, però també s’hauria de veure què passaria a Espanya.

Què li sembla la nova llei de mútues promoguda per la ministra Fátima Báñez?

No incentiva la feina de les mútues, al contrari, desincentiva. És una llei molt genèrica, arbitrària i que deixa les sancions en mans dels funcionaris. És molt dolenta.

stats