FINANCES PÚBLIQUES
Economia 08/11/2012

L'AMB dóna a Agbar la gestió de l'aigua sense concurs

M. Ortega
2 min
Agbar controlarà el 85% de l'ens que gestionarà el cicle de l'aigua a l'àrea metropolitana.

BARCELONA.Si Acciona s'ha apuntat la victòria en la pugna per la privatització d'Aigües Ter Llobregat, Agbar no s'ha quedat amb les mans buides. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) li ha atorgat la gestió integrada del cicle de l'aigua, que inclou, a més de l'abastiment de 23 municipis, la depuració de les aigües residuals i el sanejament. Serà en el marc d'una empresa mixta (d'àmplia majoria privada), que estarà participada en un 15% per l'AMB i en un 85% per Agbar i que facturarà uns 300 milions d'euros anuals. L'atorgament s'ha fet, doncs, sense la convocatòria d'un concurs públic i ha tirat endavant amb els vots a favor de CiU i PSC, l'abstenció de PP i ERC i el vot en contra d'ICV-EUiA. L'objectiu, segons l'AMB, és guanyar eficiència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més d'ampliar la seva carta de concessions, Agbar aconsegueix amb aquesta jugada regularitzar el seu contracte de subministrament d'aigua a Barcelona. Una situació no resolta que va posar de manifest, l'any 2010, una sentència del jutjat contenciós administratiu 12 de Barcelona. El jutge, que investigava la demanda d'una família de Barcelona a qui Agbar reclamava més de 6.500 euros en impagaments, va posar de manifest que no existeix cap contracte que formalitzi la concessió del servei de proveïment d'aigua a l'empresa. És a dir, que, tot i que fa més de 140 anys que Agbar realitza aquest servei, ho fa sense un contracte formal.

Tot i que Agbar, que defensa la validesa de la seva concessió, ha recorregut aquesta sentència -i encara no hi ha resolució-, ara l'AMB ha tirat pel dret i ha aprovat la creació de la nova societat; per tant, ha ampliat la carta de serveis que s'adjudiquen a Agbar. Quan entri en funcionament el nou ens, l'empresa presidida per Ángel Simon, a més de donar servei a 2,9 milions de ciutadans de l'àrea metropolitana, s'ocuparà també de les tasques de sanejament que fins ara feia la firma pública EMSSA.

El procés, però, ha generat crítiques entre l'oposició i diferents entitats veïnals i ecologistes per les formes -fins i tot l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hi ha presentat al·legacions per denunciar una invasió de competències- i per la no obertura d'un concurs públic. El plenari de l'Àrea Metropolitana de dimarts, que va servir per aprovar la creació del nou ens mixt per a la gestió integral del cicle de l'aigua, no va estar exempt de crítiques. Així, a més de les protestes de la plataforma Aigua és Vida (formada per diferents associacions veïnals, sindicals i ecologistes), també n'hi va haver de l'oposició. L'ecosocialista Janet Sanz va lamentar, per exemple, que la gestió de l'aigua es faci "amb criteris mercantils" i va criticar les formes del procés. Acciona, que s'ha adjudicat el proveïment d'aigua en alta (des de la captació fins als dipòsits) va declinar ahir valorar l'avenç d'Agbar en la distribució als usuaris de l'àrea metropolitana.

stats