FISCALITAT MUNICIPAL
Economia 20/09/2013

Madrid abaixa tributs, Barcelona els congela

El mateix dia que Madrid anuncia una disminució de taxes, Trias vol prorrogar-les

Joan Faus / Maria Ortega
3 min

Madrid / Barcelona.Quan no fa ni dues setmanes del fracàs olímpic de Madrid 2020, sembla que ha arribat el moment de vendre bones notícies a la capital espanyola. L'endemà que la Comunitat de Madrid suggerís una tímida baixada d'impostos, l'Ajuntament va anunciar-ne ahir una. Els arguments són semblants, però les realitats econòmiques són diametralment oposades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tant el president de la Comunitat, Ignacio González, com l'alcaldessa de la capital, Ana Botella, pertanyen al sector més liberal del PP: que s'abraça a les tesis de José María Aznar i Esperanza Aguirre que cal reduir la pressió fiscal i fer una poda de la despesa pública, cosa que els enfronta a l'estratègia econòmica que ha impulsat Mariano Rajoy a la Moncloa. Però mentre la comunitat de Madrid té unes finances força sanejades, amb un deute i dèficit públic considerablement baixos; l'Ajuntament és el paradigma de tots els excessos: amb un deute de més de 7.000 milions d'euros, que supera en 6.000 el de Barcelona -que, en canvi, preveu congelar les seves ordenances fiscals- i que equival a la meitat del passiu de totes les capitals de província.

Amb aquest escenari de fons, l'anunci que va fer ahir Botella no deixa de resultar sorprenent. L'alcaldessa va explicar que la taxa d'escombraries disminuirà un 12% l'any que ve, quan també es recuperarà la bonificació a les transmissions per defunció en l'impost de plusvàlues dels habitatges habituals (que estava suspesa des del 2011).

A més, va prometre que el 2015 s'establirà una rebaixa del 10% en l'impost de circulació, i que el 2016 es reduirà un 5% el tipus de l'impost de béns immobles (IBI), que es mantindria congelat fins al 2023.

Estalvi ciutadà de 1.500 milions

Actualment, la taxa d'escombraries a la capital espanyola és d'un 0,6% multiplicat pel valor cadastral de l'habitatge. El 2016 aquest percentatge serà del 0,5% i el 2023 del 0,4%. Pel que fa a l'impost de circulació, oscil·la entre els 22 euros i els 249 euros anuals depenent de la potència del vehicle. Finalment, les bonificacions per defunció en l'impost de plusvàlues podran arribar al 95% en els casos d'habitatges amb un valor molt baix. Tot plegat, juntament amb el descens de l'IBI, suposarà per a l'Ajuntament de Madrid deixar d'ingressar 1.573 milions en deu anys.

Una pèrdua d'ingressos que, segons Botella, és "molt petita" i ajudarà a reactivar l'economia, però que, en realitat, només és possible perquè Madrid ha obtingut més oxigen: el consell municipal va decidir ahir demanar un altre rescat al pla de proveïdors del govern espanyol per poder pagar factures pendents, així com tornar a refinançar part del seu deute total per augmentar-lo en 849 milions a finals d'any. Segons l'alcaldessa, aquesta rebaixa fiscal no suposa cap "missatge" per a Rajoy -que no té previst reduir tributs fins al 2015- però no hi ha dubte que revifarà el debat econòmic al PP.

De fet, Ignacio González no es cansa de repetir que cal incentivar l'economia amb rebaixes fiscals, i segons el diari Expansión està ultimant una disminució del tipus màxim de l'IRPF fins al 51,5% respecte al 51,9% actual. A Catalunya és del 56%. L'objectiu és atreure contribuents. Cal recordar que, segons la Comunitat, en els últims tres anys un miler d'empreses han traslladat la seva seu de Catalunya a Madrid atretes per la fiscalitat més baixa.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, té clar que el que ha fet la seva homòloga a Madrid -amb l'anunci de la baixada d'impostos mentre la ciutat que capitaneja acumula un deute milionari- és ficar-se en un "embolic". "Quan deus 8.000 milions i abaixes els impostos, vas bé", va ironitzar. Trias va aprofitar la mateixa conferència per anunciar que la intenció del seu equip de cara al 2014 és deixar congelades les ordenances fiscals, és a dir, els impostos i les taxes de la ciutat.

Tot i que la situació financera del consistori barceloní és molt millor que la de Madrid -l'Ajuntament no genera més deute i paga proveïdors a 30 dies-, Trias va remarcar que ningú el convencerà perquè augmenti el dèficit de la ciutat. "No farem disminucions estratosfèriques però ens plantegem seriosament congelar les ordenances fiscals", va apuntar l'alcalde. Ho va argumentar pel fet que no és el moment d'asfixiar més la ciutadania i va dir que, per tant, la pròrroga serà la proposta que traslladarà ara als grups de l'oposició per a la negociació.

stats