EL DEBAT DE LA CRISI
Economia 22/08/2014

Dura topada entre els premis Nobel i Merkel per l’austeritat

Els experts responsabilitzen la cancellera dels mals de la zona euro

Isaac Lluch
2 min
Dura topada entre els premis Nobel i Merkel per l’austeritat

MunicLa millor defensa és un bon atac. Això és el que va pensar Angela Merkel a l’hora de donar forma al seu discurs de benvinguda als 17 premis Nobel d’economia i 450 joves economistes que es reuneixen fins dissabte a la localitat bavaresa de Lindau. La cancellera alemanya no va dubtar a retreure a l’elit d’estudiosos econòmics la seva incapacitat per preveure la crisi financera global i ho va fer com a contraatac a les crítiques que ella mateixa va rebre a inicis de setmana d’eminències com Joseph Stiglitz, Nobel d’economia l’any 2001.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“L’austeritat és un desastre. Europa pateix per polítiques econòmiques fatals”, va remarcar el catedràtic nord-americà, que responsabilitza els líders que les defensen de la fallida recuperació en el primer semestre de l’any. “Hi ha un risc de recessió durant anys que deixarà petita l’anomenada dècada perduda al Japó”, va apuntar Stiglitz, mentre afegia que estava “molt preocupat pel futur de la unió monetària i això que encara no s’ha notat l’impacte de les tensions geopolítiques”.

“La gent jove a Espanya i Itàlia que topa al mercat laboral amb aquesta recessió estaran afectats durant dècades. És increïble el poc clamor que hi ha hagut sobre aquestes polítiques, que són tan destructives”, va reblar el premi Nobel d’economia del 2010, Peter Diamond. El reputat periodista alemany Wolfgang Münchau també va escalfar el debat en assenyalar a Der Spiegel : “El molt preuat pragmatisme d’Angela Merkel en la crisi de l’euro s’ha destapat com l’engany que sempre ha sigut. L’eurozona està malalta. Ja no hem de parlar més de crisi, perquè crisi implica canvi. I la nostra malaltia és crònica”.

El contracop de Merkel, però, va ser igualment dur a Lindau. Al mateix temps que exigia sancions més fortes per als deutors de l’eurozona i una regularització dels fons d’inversió altament especulatius, la cancellera va criticar l’elit d’economistes -part de la qual l’escoltava atentament- per no haver assessorat honestament els polítics i no haver assumit els seus errors quan van fer pronòstics sobre la crisi financera “ben allunyats de la realitat”. “La política té interès no només a reaccionar sinó a actuar i per poder-ho fer cal preveure a temps les coses”, va dir Merkel sense embuts.

stats