REFORMA TRIBUTÀRIA
Economia 24/06/2014

La indemnització dels acomiadats ja paga impostos

Montoro també eliminarà la deducció per llogar pis i l’exempció de tributar pels dividends inferiors a 1.500 euros

Mariona Ferrer I Fornells
4 min

Madrid“La reducció d’impostos no implica menys recaptació”. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va voler defensar-se ahir de les crítiques tant de Brussel·les com dels agents socials per la nova reforma fiscal i es va plantar davant dels micròfons per explicar la lletra petita de l’avantprojecte de llei, que des d’ahir ja es pot consultar a la web del ministeri. El ministre va passar de puntetes per les parts més fosques de “la reforma tributària que ara toca fer a Espanya”. La publicació de la norma ha tret a la llum d’on espera el govern de Mariano Rajoy treure més ingressos després d’anunciar a so de bombo i plateret una rebaixa d’impostos que deixarà a les arques de l’Estat, segons Hisenda, un forat de 9.000 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, va aclarir que la pèrdua de recaptació recaurà en els comptes de l’Estat i no de les comunitats. Aquests són els principals canvis de la reforma.

Acomiadaments

Les indemnitzacions ja tributen des de divendres

Des del 20 de juny -tot i que el govern no va anunciar-ho fins ahir-, cal pagar impostos si t’acomiaden en la majoria dels casos. L’avantprojecte de llei preveu que les indemnitzacions per acomiadament improcedent tributin a partir de 2.000 euros per any treballat. Això vol dir que qui cobri 20.000 euros anuals continuarà exempt perquè li correspondrà una indemnització de 1.833 euros per any treballat. Però per algú que tingui un sou anual de 30.000 euros i li corresponguin 2.750 euros per any treballat, la quantitat exempta serà d’un 72,7% d’aquesta xifra, la resta, 750 euros, haurà de tributar, segons els exemples del ministeri. Per a algú amb un sou de 40.000 euros serà del 54,5%. I amb 50.000 euros, d’un 43,64%.

El secretari d’estat d’Hisenda, Miguel Ferre, va admetre ahir balbucejant que la reforma ja està en vigor des de divendres. Tot i això, Montoro va matisar que encara es pot debatre amb els agents socials per establir un altre llindar. Però qui hagi estat acomiadat abans del canvi haurà de pagar els impostos que es van anunciar ahir.

Fi a la deducció per lloguer

A partir del 2015 els inquilins no podran deduir-se el lloguer

Si fins ara era es podia deduir un 10,05% del lloguer -sempre que la base imponible fos inferior als 24.107 euros anuals-, això serà impossible per als nous contractes a partir de l’1 de gener del 2015. El govern eliminarà la possibilitat que els ciutadans es puguin deduir el lloguer d’un habitatge. L’equip de Montoro va obviar ahir la presentació d’aquesta mesura, que apareix en l’avantprojecte de llei. La norma defensa que cal “homogeneïtzar” el tracte fiscal que rep el lloguer i l’habitatge en propietat. En paral·lel, la reforma fiscal també farà menys atractiu per als propietaris posar de lloguer el seu immoble. Fins ara, els propietaris es podien deduir el 60% del lloguer (xifra que arriba al 100% en el cas dels menors de 35 anys). A partir d’ara, però, la deducció serà de només el 50%.

Dividends i pensions

S’elimina l’exempció fiscal per sota dels 1.500 euros

Tampoc hi haurà exempció fiscal per als dividends inferiors als 1.500 euros, com fins ara. Segons Ferre, això “es veurà reduït” per la nova escala pels tipus d’estalvi. A partir del 2016, la base imposable de l’estalvi (casella 419 de la declaració de la renda) estarà gravada amb un 19% fins als 6.000 euros. La xifra s’eleva fins a un màxim del 23% a partir dels 50.000 euros. També caldrà pagar més impostos pels plans de pensions. La reforma redueix als 8.000 euros el llindar que queda exempt de tributar. Actualment els contribuents tenen dret a rebaixar la seva base imposable a l’IRPF fins a 10.000 euros anuals pels diners destinats a la jubilació.

Pel que fa als bancs, seguiran pagant un 30% d’impost de societats, mentre que es redueix al 25% per a les grans empreses. Segons Ferre, això es fa perquè tornin part del que van rebre amb el rescat.

IVA de productes sanitari

Puja del tipus reduït al general, però no s’hi inclouen les ulleres

El govern central finalment ha optat per desobeir les recomanacions de Brussel·les i no inclourà ulleres, lentilles, pròtesis ni cadires de rodes en l’augment de l’IVA per als productes sanitaris. La mesura és important perquè un 51% de la població té problemes de vista. Però els productes sanitaris que no són de consum del ciutadà passaran de l’IVA reduït del 10% a l’IVA general, del 21%. L’increment generarà entre 300 i 400 milions d’euros.

Autònoms

La retenció per a la majoria passarà només d’un 21% a un 20%

Potser un dels col·lectius menys beneficiats per la reforma és el dels treballadors per compte propi. Després que la retenció passés d’un 15% a un 21% el setembre del 2013, ara només es veurà reduïda un punt percentual. Qui tornarà al 15% són aquells autònoms que només facturin 12.000 euros l’any. La norma s’aplicarà a partir del juliol.

Deduccions per al cinema

El sector troba insuficient la mesura i no s’abaixa l’IVA cultural

El sector troba “insuficient” que les produccions audiovisuals es puguin deduir entre el 18% i el 20% per al primer milió, quan esperaven el 30%. També critiquen que no s’hagi abaixat l’IVA cultural, que està al 21%.

Crítiques de Barclays per “electoralisme”

El gabinet d’estudis de Barclays va censurar ahir per “incompleta” la reforma fiscal que va presentar el ministre Montoro. L’entitat afirma, en la mateixa línia que Brussel·les, que la rebaixa d’impostos “compromet” els objectius de reducció del dèficit, que seran “difícils d’assolir a menys que es materialitzi un escenari econòmic molt optimista”. L’entitat recomana l’increment de l’IVA passant productes dels tipus reduït i superreduït (10% i 4%) al general del 21%. Barclays considera que la reforma és electoralista: “Sens dubte, en campanya s’esgrimirà aquesta rebaixa d’impostos”. Però afirma que, després dels comicis del 2015, vindran noves mesures fiscals que sí que podrien incloure pujades de l’IVA: “El primer és el primer”.

stats