ALIMENTACIÓ
Economia 25/03/2014

Els treballadors de Panrico busquen una sortida negociada a Santa Perpètua

La Generalitat treballa en una nova proposta d’intermediació, que els treballadors votaran divendres

Elena Freixa
3 min
L’assemblea de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda haurà d’avalar o tombar la proposta d’acord que perfila la Generalitat.

BarcelonaMés de cinc mesos de vaga a la planta de Donuts de Santa Perpètua de Mogoda han passat factura als ànims de la plantilla de Panrico, que afronta dividida una setmana decisiva. La cúpula de CCOO, el sindicat majoritari al comitè d’empresa, va forçar ahir el referèndum que decidirà el rumb final del conflicte. La seva postura topa amb el comitè de vaga, on també hi ha representants de CCOO. En un comunicat, l’organització reconeixia ahir la impossibilitat de governar el conflicte des dels organismes del sindicat, el comitè i els seus mateixos representants a Panrico, i proposava donar veu als treballadors a través d’una votació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La plantilla votarà -previsiblement aquest divendres- sobre el futur de la vaga lligat a si s’accepta o no una proposta mediadora que està acabant de perfilar la Generalitat, que agafarà com a referència la que ja va presentar fa unes setmanes. El més probable és que el text reculli una rebaixa dels acomiadaments (dels actuals 154 a un centenar) mentre es manté la rebaixa salarial de fins al 35% per a la resta. També s’haurà de veure la millora de les indemnitzacions que els sindicats creuen que hi haurà.

La primera proposta del Govern també preveia aplicar un ERO temporal que permeti la represa progressiva de la producció a la planta. A canvi de tot plegat, la direcció hauria de retirar la demanda que va interposar al comitè d’empresa de Santa Perpètua per una vaga que considera il·legal mentre, en paral·lel, CCOO i CGT retiren la demanda d’impugnació dels acomiadaments de Madrid. L’ERO pactat per la direcció de Panrico i una majoria sindical suposa l’acomiadament de 745 treballadors, entre els quals hi havia tres quartes parts dels de Santa Perpètua.

La Generalitat ha fet en els últims mesos de mitjancera per mirar d’acostar posicions entre la direcció del grup brioixer i els representants de la planta catalana. El departament d’Empresa i Ocupació confia que la proposta de mediació i la consulta als treballadors pot ser decisiva per desencallar el conflicte.

Els treballadors, però, apuntaven ahir que la plantilla exigirà que les converses negociadores es tradueixin en concrecions i, de moment, es readmetin els 30 empleats que van ser acomiadats al desembre quan es va començar a executar l’ERO.

Fronts judicials oberts

Els contactes entre l’empresa i els sindicats no han estat fàcils en els últims mesos. La primera reunió no va arribar fins que havien passat dos mesos des de l’inici de la vaga, però diverses trobades que s’havien programat es van anul·lar quan l’empresa es va queixar de l’acció els piquets als centres de Panrico a Catalunya. La plantilla va acusar Panrico de saltar-se la vaga i abastir el mercat català amb productes d’altres centres, i la Generalitat els va donar la raó.

El departament d’Empresa i Ocupació va obrir un expedient a l’empresa per vulnerar el dret a vaga amb aquestes accions, però la sanció encara no s’ha arribat a imposar. Segons fonts pròximes al conflicte, aquest expedient ha estat un argument més del Govern per forçar la negociació amb Panrico.

El procés de diàleg, de fet, ha estat l’argument que han fet servir els jutges per no pronunciar-se sobre el conflicte. Ho va fer servir el jutjat social de Sabadell on s’havia d’abordar la demanda que l’empresa va posar al comitè de vaga. El magistrat va dir que fins que no es donés per tancat el procés negociador no es pronunciaria sobre el cas.

La segona cita judicial en què tenien posades les esperances els treballadors va truncar-se la setmana passada. Es tracta del judici a l’Audiència Nacional que havia de dirimir si l’ERO de Panrico era legal. Els treballadors confiaven que, si el jutge el tombava, seria un cop de moral decisiu per a les forces ja debilitades de la plantilla després de tants dies de lluita. Però el judici va quedar posposat perquè un dels demandants (de CCOO) no va assistir a la vista al·legant malaltia, segons van explicar a l’ARA fonts pròximes al procés.

L’anul·lació del judici va fer créixer el malestar a la planta. Paral·lelament, els contactes amb el Govern han acabat derivant en la consulta. El vot dels treballadors sobre una proposta ahir encara a mig elaborar, és el que pot decidir el final del conflicte.

stats