LLIGA DE CAMPIONS
Esports 02/10/2012

Benfica, un club i mil esports

àlex Gozalbo
2 min

BARCELONAEl vessant poliesportiu és un dels grans actius del Barça, un club que afegeix als èxits del futbol les alegries que arriben dels equips de bàsquet, handbol, hoquei patins i futbol sala. Les quatre seccions professionals ajuden a diferenciar-se de la majoria de rivals i a enfortir la definició de "Més que un club". No passa sovint que el contrincant de l'equip blaugrana tingui una visió tan poliesportiva. Menys encara que acumuli més títols. És el cas del Benfica.

El club portuguès suma 69 títols de lliga gràcies a les seves cinc seccions principals. Porta avantatge, així, al Barça, que en té 64. "Per als aficionats del Benfica les seccions són molt importants perquè signifiquen la possibilitat de diferenciar-se dels seus principals rivals", explica Luís F. Cristóvão, un periodista de Planeta Basket . "Un bon aficionat del Benfica celebra totes les victòries, independentment de quina secció les aconsegueixi", analitza el portuguès.

Països com Turquia i Grècia tenen molta tradició de clubs poliesportius. El Galatasaray, que va començar l'any 1868 com una entitat d'atletisme, acumula fins a 14 seccions, més del doble que el seu principal competidor, el Fenerbahçe. Tots dos clubs també disposen d'equips femenins. El Panathinaikòs, per la seva banda, disposa d'equips en 21 esports diferents, una xifra molt superior a la de l'Olympiacos (3).

Els principals rivals portuguesos de l'Sport Lisboa e Benfica, el nom complet de l'equip contra el qual aquest vespre juga el Barça de Tito Vilanova, també aposten per una visió poliesportiva, però la crisi econòmica s'ha convertit en una amenaça. L'Oporto, per exemple, ha suprimit aquest estiu el seu equip de bàsquet, mentre que l'Sporting l'ha recuperat, tot i que amb un pressupost molt baix.

Més esports, més passió

De les cinc seccions professionals que té el Benfica, la de futbol sala és la que actualment compta amb més adeptes. Una altra de les més potents és la de bàsquet, per on han passat jugadors com Salva Díez. "La visió global del club és el que més em va sorprendre quan vaig arribar a Lisboa", explica a l'ARA l'exbase del Barça, que va coincidir al club amb el futbolista Carlos Marchena.

Salva Díez afirma: "Com passa a Can Barça, el Benfica tracta amb molta atenció tots els temes relacionats amb les diferents seccions. A Lisboa coneixen el lema de l'entitat blaugrana, el "Més que un club", i ells aspiren a convertir-se en un referent semblant. Com passa a Barcelona, el futbol és l'eix que ho mou tot, però els aficionats tenen molt present la resta de seccions, sobretot quan hi ha títols en joc".

L'exbase recorda que quan ell va ser al Benfica, durant la temporada 2000-01, el pavelló en què competien les seccions era al soterrani de l'Estádio Da Luz, on avui es jugarà el partit de Lliga de Campions.

stats