OFENSIVA A GAZA
Internacional 22/08/2014

Israel mata tres líders de Hamàs en un bombardeig

És el cop més fort contra els islamistes des de l’assassinat del líder militar, fa gairebé dos anys

Eugeni García Gascón
4 min

JerusalemQuaranta-tres dies després de l’inici de l’operació Marge Protector, el 8 de juliol, l’exèrcit israelià va executar ahir la primera operació d’envergadura contra les milícies de Hamàs. Va ser un atac contra un habitatge de la ciutat de Rafah, on estaven reunits els màxims responsables de les Brigades Izz al-Din al-Qassam del sud de la franja de Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els morts, la identitat dels quals va confirmar Hamàs, són Mohammed Abu Shammala, cap de les Brigades al-Qassam a la zona sud de la franja; Raed al-Attar, responsable de les milícies a la ciutat de Rafah, i Mohammed Barhum, un líder local de les mateixes Brigades. Tots tres estaven reunits en una casa del barri de Tel Sultan quan l’aviació israeliana va disparar 12 míssils que van destruir completament l’habitatge i altres cases veïnes. L’acció va ocasionar set morts més i va deixar 45 ferits, tots civils.

Israel atribueix a Abu Shammala i Al-Attar la captura del soldat Gilad Shalit, segrestat el 2006 per les Brigades al-Qassam i alliberat cinc anys després gràcies a un intercanvi de presoners. Els israelians consideren que Al-Attar va ser el cervell dels túnels ofensius que els milicians van fer servir al juliol per atacar les tropes israelianes destacades a la frontera de Gaza. Tots dos tenien una llarga trajectòria de lluita a la resistència.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va felicitar el Shin Bet, que és el servei d’intel·ligència per a Israel i els territoris ocupats, per la precisió amb què va localitzar l’habitatge on hi havia els milicians. Tot i això, s’ha de subratllar que ha sigut la primera vegada que els serveis d’intel·ligència han aconseguit un èxit notable en relació amb Hamàs des de l’inici de les hostilitats.

Segons el diari Iediot Ahronot, “desenes” de col·laboracionistes palestins van participar en l’operació que va servir per delatar la posició dels tres milicians “després d’alguns mesos de seguiment”. L’atac de l’aviació va tenir lloc a les 2.30 de la matinada (una hora menys a Catalunya) i va ser l’operació més important dels serveis secrets des de l’assassinat d’Ahmed Jabari, líder de les Brigades al-Qassam, el novembre del 2012.

En altres operacions sobre el terreny, l’aviació israeliana va continuar bombardejant objectius per tot arreu a la franja de Gaza, que van causar la mort d’almenys 33 palestins, la majoria civils. Les milícies van disparar desenes de coets que van provocar ferides moderades a un israelià. Des de dimarts les milícies han disparat més de 300 coets.

Les amenaces de Hamàs contra l’aeroport Ben Gurion de Tel Aviv van causar problemes de trànsit aeri durant tot el dia. Només al matí 80 avions van arribar o sortir amb retard a causa de les estrictes mesures de seguretat que s’hi van adoptar, no només a l’aeroport sinó també en àmplies zones del voltant de la instal·lació.

Reunions a Qatar

Pel que fa a l’activitat diplomàtica, l’atenció va estar centrada a Doha, la capital de Qatar. S’hi van reunir el president palestí, Mahmud Abbas, i el líder de Hamàs a l’exili, Khaled Meixaal. Van mantenir al matí una trobada a la qual va participar l’emir de Qatar i tenien prevista una segona trobada per més tard. La reunió va ser positiva i es va desenvolupar en un ambient favorable, malgrat les notables diferències que hi ha en les posicions d’Abbas i Meixaal. A Doha es comentava que, en funció del resultat de la segona cimera, Meixaal podria viatjar en les pròximes hores al Caire en companyia d’Abbas per rellançar les negociacions per a un alto el foc durador.

Abans de la primera trobada amb el president Abbas, Meixaal va declarar que Hamàs tornarà a les negociacions indirectes amb el govern hebreu “només si Israel accepta aixecar el bloqueig” de Gaza. “No farem marxa enrere”, va afegir.

Segons Meixaal, va ser Israel qui va violar dimarts la treva “perquè havia planejat assassinar els líders de la resistència”. “Les pèrdues de Hamàs -va afegir- han sigut limitades” durant el conflicte i no són serioses les “exageracions” de Netanyahu, a qui Meixaal va qualificar d’“assassí de nens”.

Israel mobilitza 10.000 reservistes

L’exèrcit israelià va cridar ahir a files 10.000 reservistes, una decisió amb la qual Benjamin Netanyahu vol enviar un advertiment a Hamàs. No obstant això, es tracta d’un nombre de tropes força reduït, que no permetria una invasió de la franja de grans proporcions.

En el si del gabinet de seguretat israelià, i dins del govern en general, hi ha una forta divisió entre els ministres que són partidaris d’entrar a Gaza fins al final, és a dir, fins a acabar definitivament amb Hamàs, i lliurar la franja a l’Autoritat Nacional Palestina del president Abbas, i els ministres que es conformen amb una treva d’alguns anys. El primer ministre Netanyahu lidera aquest segon grup, tot i que cada vegada ha de suportar més crítiques dels seus rivals polítics, especialment dels ministres d’Afers Estrangers i d’Economia, Avigdor Lieberman i Naftalí Bennett, que cada dia el pressionen perquè ordeni una entrada massiva de tropes a la franja.

stats