CRISI SANITÀRIA
Internacional 29/07/2014

L’Ebola s’estén i sembra el pànic a l’Àfrica

El virus ha causat 672 morts i ja afecta quatre països, després que se n’hagi detectat el primer cas a Nigèria

Adam Nossiter
3 min

Kolo Bengou (Guinea Conakry)Vuit joves, alguns armats amb fones i matxets, estaven en alerta situats a la vora d’un camí de terra ple de sots obert entre les altes canyes que conduïa a Kolo Bengou. Es creu que el virus mortal de l’Ebola ha infectat diverses persones en aquest poble de Guinea, i els joves bloquejaven el camí per evitar que hi accedís qualsevol equip mèdic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“No volem visitants”, va dir el seu líder, Faya Iroundouno, de 17 anys, president de la lliga juvenil de Kolo Bengou. “No volem cap contacte amb ningú”, va insistir, mentre els altres assentien amb el cap agafant les fones. Assenyalant els membres de Metges Sense Fronteres (MSF), Iroundouno va afegir: “Per tot arreu on passen aquestes persones, les comunitats han sigut afectades per la malaltia”.

Els equips mèdics diuen que ara lluiten contra dos enemics: l’epidèmia sense precedents de l’Ebola, que ha matat més de 672 persones en quatre països des que es va detectar per primera vegada, al març, i la por, que ha fet augmentar l’hostilitat cap a l’ajuda externa.

A més de Guinea, Sierra Leone i Libèria, el virus ja ha arribat a Nigèria, on divendres es va fer públic que havia entrat al país una persona amb la malaltia. L’home, de 40 anys i procedent de Libèria, va vomitar a l’avió que el portava a Nigèria i se’l va posar en quarantena tot just arribar, però va morir poc després.

A Guinea, el país que registra el nombre més alt de morts (319), els treballadors i funcionaris sanitaris, acusats per l’atemorida població d’haver propagat el virus, són amenaçats amb ganivets, pedres i matxets. “És molt inusual, aquest brot de desconfiança”, explica Marc Poncin, el coordinador d’emergències a Guinea de MSF, i afegeix: “Així no aturarem l’epidèmia”. Els esforços per controlar la infecció podrien quedar frenats a causa de la “intimidació”, va dir. Els guineans sembla que tinguin més confiança en els curanderos.

Els funcionaris de salut diuen que l’epidèmia està fora de control, i que entra i surt per les poroses fronteres de Guinea i les veïnes Sierra Leone i Libèria. Va ser en aquesta zona rural guineana, a 400 quilòmetres per carreteres en mal estat de la capital de Guinea Conakry, on es va detectar el brot per primera vegada, i on ha afectat amb més duresa. Més del 80% dels infectats han mort en aquesta regió. Ara la por als equips d’ajuda humanitària com MSF i la Creu Roja ha generat una crisi secundària. Quan passa un dels seus camions, els vilatans fugen cridant “l’Ebola!, l’Ebola!” Aquest mes MSF ha classificat 12 llogarets a Guinea de color vermell, que vol dir que podrien albergar l’Ebola, però eren inaccessibles per raons de seguretat.

Metges i voluntaris infectats

A l’abril l’epidèmia semblava que estigués sota control. Però en les últimes dues setmanes el seu centre sembla que s’hagi desplaçat a la frontera amb Sierra Leone, on s’han registrat la majoria de noves morts. Els malalts s’amaguen i els morts s’enterren sense cap tipus de protecció.

La setmana passada el ministeri de Salut de Sierra Leone va informar que el seu metge principal en la lluita contra l’Ebola havia contret la malaltia. El govern de Libèria també va dir diumenge que un dels seus metges més destacats en la lluita contra la malaltia havia mort per l’Ebola, segons Associated Press.

Alhora, el cap de setmana passat una organització d’ajuda que treballa a Libèria, Samaritan’s Purse, va informar que dos nord-americans, un metge i un treballador humanitari de l’organització, havien donat positiu en les proves del virus.

stats