PRÒXIM ORIENT
Internacional 12/02/2014

Llei laboral de mínims a les obres del Mundial de Qatar

La norma exclou la majoria de treballadors immigrats

Cristina Mas
3 min
Treballadors immigrats esperant el bus el maig del 2012 davant de la torre del World Trade Centre de Doha.

Barcelona.Els treballadors que construeixen els estadis del Mundial de futbol del 2022 a Qatar, el país més ric del món, rebran la nòmina a través d'un compte bancari i tindran unes mínimes condicions d'allotjament. Es crearà un sistema d'inspecció -segons l'emirat, ja s'han fet 11.500 controls- al qual es convida a participar l'Organització Internacional del Treball. Són els principals canvis que ahir va introduir el Comitè Suprem, organitzador de la competició, després de nombroses denúncies d'ONGs per les duríssimes condicions dels milers d'obrers de la construcció que han emigrat al país del Golf atrets per la febre constructora.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova carta de drets dels treballadors del Mundial respon al convenciment del comitè que "tots els treballadors implicats en els seus projectes, i altres desenvolupadors d'infraestructures de Qatar, tenen dret a ser tractats de manera que es garanteixi el seu benestar i seguretat", diu el document de 50 pàgines que es va fer públic ahir.

Per a només 38 obrers, per ara

Les millores són la primera resposta de Doha a les crítiques, però les ONG alerten que es queden curtes, ja que només se'n poden beneficiar els operaris que treballen en la construcció dels estadis i no en totes les infraestructures hoteleres i de transport lligades al Mundial. El mateix ministeri de Treball qatarià reconeix que actualment només 38 persones treballen en la construcció d'estadis. Es compten per milers els treballadors del Nepal, Sri Lanka, el Pakistan i altres països asiàtics que estan fent realitat l'anomenada Qatar Vision 2030, el projecte per fer de l'emirat del desert una autèntica Suïssa del Golf. L'any passat la denúncia d'un sindicat que va ser recollida pel diari britànic The Guardian documentava la mort de 185 treballadors nepalesos a les obres, en la majoria de casos per infarts i cops de calor.

"Els nous estàndards són un esforç positiu, però parcial, per aturar alguns dels pitjors abusos que s'han detectat en els projectes del Mundial", explica James Lynch, autor de l'informe que va publicar al novembre Amnistia Internacional en què es qualificaven les condicions de treball d'"esclavitud moderna". "Però només s'apliquen a una petita porció de treballadors immigrants a Qatar: els que construeixen estadis i instal·lacions esportives", afegeix. La nova normativa no afecta les obres d'hotels, carreteres o infraestructures ferroviàries. Amnistia alerta també de les dificultats en l'aplicació real de la nova legislació, sobretot pel que fa als subcontractistes. De fet, dels 2,7 milions d'habitants del país només 800.000 són qatarians d'origen: la resta són immigrants dedicats sobretot a la construcció, la feina domèstica i els serveis.

La nova normativa no canvia el que més preocupa les ONG: l'anomenada llei del patrocini (kafala ). Segons la legislació qatariana, qualsevol treballador immigrant ha de tenir un "espònsor", un empresari del país al qual ha de demanar autorització per canviar de feina o sortir del país o renovar el permís de residència. "Els nous estàndards donen només una protecció teòrica -afegeix Nicholas McGeehan, de Human Rights Watch-, perquè els treballadors immigrants no poden enfrontar-se a l'empresari: les autoritats qatarianes han de reformar el sistema de la kafala ".

Món Sanromà, autor de Qatar, el país més ric del món, alerta del fet que l'emirat ha actuat arrossegat per les crítiques internacionals. Al novembre, Amnistia Internacional va publicar un detallat informe, basat en entrevistes amb treballadors, que documentava les penoses condicions de treball, l'impagament sistemàtic dels salaris (en alguns casos els treballadors no havien rebut ni un rial durant un any), el segrest dels passaports i una elevada sinistralitat. Després va ser la FIFA qui va demanar explicacions i demà s'ha de reunir una comissió del Parlament Europeu per tractar el tema.

"Qatar ja té una llei de treballadors: només que s'esforcessin a fer-la complir ja millorarien moltes coses, però les autoritats la ignoren. La nova carta de drets pot ser un altre cop de màrqueting, una altra cortina de fum per millorar la imatge de Qatar de cara al Mundial. I no toca el pal de paller: el sistema de la kafala, que permet sostenir tot el sistema d'explotació", afegeix el periodista, que va treballar dos anys a Qatar Airways.

stats