HOMICIDI POLÈMIC
Internacional 16/07/2013

El xoc racial, un conflicte latent als Estats Units

Indignació per l'absolució d'un home blanc acusat de matar un noi negre

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonLa mort de Trayvon Martin podria haver passat totalment desapercebuda, com qualsevol altre dels milers d'homicidis que hi ha cada any als Estats Units amb arma de foc. Aquest noi afroamericà, de 17 anys, va morir tirotejat l'any passat a Sanford, Florida. Però la seva raça i la de l'autor de la seva mort -un home blanc de 29 anys i de mare d'origen peruà- van reobrir el debat sobre la divisió racial del país, que aquest cap de setmana ha desembocat en grans manifestacions en diferents ciutats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El veredicte d'absolució per a George Zimmerman, el vigilant de barri que va matar Trayvon Martin al·legant defensa pròpia, ha estat el gran detonant d'un conflicte que romania latent en la societat nord-americana. A més, la decisió judicial també ha posat en evidència unes lleis molt laxes amb el dret de portar armes en alguns estats com Florida.

El president nord-americà, Barack Obama, va demanar calma però també va aprofitar la tragèdia de Trayvon Martin per fer una reflexió sobre "l'onada de violència amb armes de foc" que pateix el país.

El judici polaritza el país

El cas evidencia els estereotips racials dels nord-americans

La plujosa nit del 26 de febrer del 2012, el jove Trayvon Martin caminava per un barri residencial vestit amb una dessuadora negra amb caputxa quan va ser assaltat per George Zimmerman, membre d'una patrulla veïnal. Després d'un enfrontament violent entre ells, Zimmerman va disparar a un Martin desarmat i va al·legar defensa pròpia. La policia va creure la seva versió i no el va detenir. Tot i així, les grans pressions posteriors, entre les quals la del president Obama -que va afirmar que si tingués un fill s'assemblaria a Trayvon Martin-, van provocar la detenció del vigilant sis setmanes després del succés.

L'aspecte de Trayvon va fer aixecar les sospites de Zimmerman però també ha revelat estereotips racials que té la societat nord-americana a l'hora d'identificar delinqüents. El judici per la mort de Martin ha polaritzat el país, ja que una part qüestiona el contingut racial del cas.

S'intensifica el xoc racial

L'absolució de Zimmerman causa grans manifestacions

Un jurat de sis dones va declarar per unanimitat la nit de dissabte passat que George Zimmerman és "no culpable" de l'assassinat de Trayvon Martin. El veredicte va provocar grans manifestacions a les principals ciutats del país, que van acabar amb més de 80 detinguts.

El veredicte ha intensificat el conflicte racial als Estats Units. Una gran part del país veu el cas com un acte racista i com un record de la segregació social dels anys 50 i 60, quan la justícia no era igual per a tothom. Una altra part, però, l'aplaudeix perquè consideren que és una defensa al dret de portar armes.

El perquè de l'absolució

Les lleis de Florida i el "dubte raonable"

A Florida, com en molts altres estats nord-americans, el dret a portar armes està molt ben protegit. A més, en aquest estat està vigent una llei -coneguda com la llei defensa la teva posició - que permet l'ús d'una arma de foc en cas d'amenaça de mort.

El fiscal ho va tenir molt complicat per demostrar que George Zimmerman no va matar Trayvon Martin per defensar-se sinó per rancor i odi racial. I, a més, va fer-ho "més enllà del dubte raonable"; això vol dir que el jurat ha de creure que no hi ha cap altra explicació raonable que posi en dubte la culpabilitat de l'acusat.

Què passarà ara?

El procés judicial podria continuar en l'àmbit civil

El judici contra Zimmerman no ha acabat, ja que la família de Martin podria ara obrir un procés civil contra ell per aconseguir una compensació econòmica. A més, diferents grups afroamericans han demanat a la Casa Blanca que comenci una causa contra el vigilant per haver vulnerat els drets civils. El departament de Justícia, liderat per l'afroamericà Eric Holder, ha assegurat que està revisant el cas de la mort "innecessària" del jove Martin.

stats