PRÒXIM ORIENT
Internacional 24/06/2014

Un segrest atia la tensió entre israelians i palestins

La desaparició de tres jueus posa contra les cordes la feble estabilitat palestina i la pau amb Israel

Jodi Rudoren
2 min

JerusalemFa 12 dies que tres adolescents israelians van ser segrestats a Cisjordània i els seus noms -Naftali, Gilad, Eyal- ja són presents en les oracions a les sinagogues i les xerrades de cafè d’Israel. Quatre palestins, un d’ells de només 15 anys, han estat assassinats per les tropes israelianes, i els seus rostres apareixen en fotos en els enterraments com a màrtirs de la lluita d’alliberament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El segrest i la postguerra, en què Israel ha desfermat la seva més intensa repressió a Cisjordània en gairebé una dècada, han sacsejat el lideratge palestí que treballa amb els negociadors internacionals i han irritat un territori que els diplomàtics conceben com un futur estat palestí. No obstant això, qualsevol possibilitat de reprendre les converses entre israelians i palestins sembla cada vegada més remota.

Després de guanyar-se el suport del món per establir el nou govern fomentat en la reconciliació amb el moviment islamista Hamàs, el president de l’Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas, és víctima d’atacs sense precedents per la seva voluntat de cooperar amb Israel en la recerca dels adolescents segrestats. Abbas ha estat vilipendiat com a un traïdor, ha rebut amenaces de mort a les xarxes socials, i fins i tot els activistes de la seva pròpia facció, Fatah, s’han atrevit a desafiar el seu govern amb declaracions a Facebook.

Tercera Intifada

La crisi va servir al principi perquè el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, fes una jugada per fomentar la unitat interna i la indignació internacional. Amb tot, el moviment ha provocat crítiques al voltant de la campanya de detencions de ciutadans palestins.

Amb el Pròxim Orient enfonsat en el caos violent, cada vegada més analistes temen la possibilitat de l’esclat d’una Tercera Intifada a Cisjordània i la Franja de Gaza -o la desintegració de l’Autoritat Palestina- si els tres adolescents desapareguts el 12 de juny quan tornaven a casa i la campanya de detencions israeliana continua erosionant la credibilitat i el control d’Abbas.

Han passat gairebé dos mesos després del fracàs de les converses de pau entre totes dues parts, impulsades pel secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, i la situació actual només fa que posar en relleu els enormes abismes entre els veïns del llarg conflicte.

“A Israel, tot el país està obsessionat amb això i no se m’acut res més horrible, i al costat palestí veus aquestes caricatures on se celebra -va admetre Dennis B. Ross, exnegociador de pau dels Estats Units, que va arribar a Jerusalem el cap de setmana-. No és només la ciutadania, són els dos líders que s’han mirat l’un a l’altre a través d’una lent de la incredulitat de base”.

L’ofensiva de l’exèrcit israelià ha deixat ja més de 370 palestins detinguts, dos terços dels quals relacionats amb Hamàs. Divendres, el funeral de Mohammed Jihad Dudeen, un noi palestí de 15 anys assassinat per soldats israelians quan llançava pedres, es va convertir en una lloança a la desaparició dels tres menors. “Que dolç i maco és el segrest”, cridava la multitud mentre mostraven les banderes grogues, verdes, blanques i vermelles que distingeixen les diferents faccions palestines.

stats