MOVIMENTS AL DIAL
Mèdia 13/02/2013

L'emissora ultracatòlica Radio María prepara l'aterratge a Catalunya

Actualment emet de manera pirata però vol comprar a la SER tres freqüències de FM

àlex Gutiérrez M.
3 min
Fundada a Milà (Itàlia), el model s'ha anat reproduint, de manera federal, en una vintena de països. A la imatge, els estudis de l'Uruguai.

Barcelona.L'emissora religiosa Radio María prepara l'arribada legal a Catalunya. Actualment està negociant amb la Cadena SER la compra de tres freqüències de FM a Barcelona, Girona i Lleida. L'operació, segons ha pogut saber l'ARA, està pendent només d'alguns serrells. Amb tot, haurà de superar l'informe preceptiu del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), que avaluarà si les freqüències en qüestió es van atorgar amb compromisos específics de programació o de llengua.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Actualment l'emissora es pot sintonitzar a Catalunya, tot i que en unes condicions i una qualitat deficients. Emet a Barcelona (106.3 de la FM), Mataró (94.2), Terrassa (106.4), Girona (99.2), Tarragona (99.5) i Lleida (94.9), però ho fa sense un títol que l'habiliti. És a dir, tècnicament és una ràdio pirata.

Interferències amb Ràdio Estel

Els rumors de desembarcament de l'emissora han causat inquietud als sectors catalanistes de l'Església catalana, representats pels bisbes Lluís Martínez Sistach i Joan Enric Vives. L'Església catalana compta amb Ràdio Estel, que parteix d'uns postulats editorials molt diferents. A més, Radio María li ha estat causant interferències, ja que abans d'emetre pel 106.3 ho feia pel 106.4 i trepitjava el seu dial, que és el 106.6 de la FM.

De fet, la Generalitat ha actuat contra Radio María: ha incoat un expedient que s'ha traduït en una sanció ferma. La compra de les freqüències permetria a l'emissora deixar d'emetre en pecat.

Una història polèmica

Radio María neix com a emissora parroquial el 1982 a Arcellasco d'Erba, província de Como (Milà, Itàlia). Retransmetia la missa i el rosari des del campanar per arribar als fidels que no podien assistir-hi per malaltia. Ben aviat els campanars de la comarca van instal·lar antenes i van començar a fer de repetidors. El gener del 1987 es va constituir com a associació i integrava en els seus òrgans de govern sacerdots i personal laic. Va començar a diversificar-se per països a la dècada dels 90, fins a arribar a l'actual vintena de ràdios associades: cadascuna funciona de manera independent, però és "unitària en la inspiració religiosa".

Tot i l'aparent asèpsia de plantejaments, hi ha hagut casos en què l'emissora s'ha desencarrilat i ha començat a interferir en la política. El cas més flagrant és el de Radio María a Polònia, que fins i tot va rebre una amonestació del papa Benet XVI, que va demanar que es tanqués i va cridar a l'ordre el seu impulsor, el pare redemptorista Tadeusz Rydzyk. L'imperi de Rydzyk, que té un diari i una televisió associats, mantenia una línia editorial ultraconservadora, homòfoba i xenòfoba. La Comissió Europea també va maniobrar perquè el govern del país no cedís fons de la UE a l'emissora en forma de subvencions.

En el cas de la branca espanyola -fundada a Madrid el gener del 1999-, l'emissora no ha rebut cap toc d'atenció del Vaticà, però sí que hi ha preocupació entre sectors catalanistes pels seus posicionaments polítics. "A Radio María mai parlem de política, però no podem aïllar-nos de l'actualitat", expliquen, per exemple, els responsables del programa Historia en vivo al seu blog. "I l'actualitat és el desafiament separatista i les divisions que està generant a la societat espanyola". No és només una qüestió de fomentar l'espanyolisme: també en els afers de doctrina s'inclinen per la línia més dura. El portal Infocatolica no vacil·la a l'hora d'enquadrar l'emissora: "L'oient sap que no hi trobarà doctrina heterodoxa ni teories frontereres dels que confonen la fe adulta amb la fe adúltera".

stats