DÍGITS I ANDRÒMINES
Mèdia 13/09/2013

Lumia 1020, el 'cameràfon' de Nokia

i
Albert Cuesta
3 min
El Lumia 1020

Fins ara el món de la fotografia estava dividit entre els que fan l'esforç de portar a sobre una càmera "com cal" i els que han d'acompanyar les imatges amb el comentari: "Estan prou bé per haver-les fet amb el telèfon, no?" Afortunadament, els fabricants estan fent progressos significatius per escurçar la distància entre les dues categories de fotògrafs, i al mercat ja trobem alguns smartphones que fan fotografies i vídeos més que dignes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'exemple més recent és el Lumia 1020, el nou smartphone emblemàtic de Nokia. Amb una pantalla de 4,5 polzades i 1.280 x 768 píxels de resolució que es veu sorprenentment bé fins i tot a l'aire lliure, arribarà el mes que ve al nostre mercat, on Telefónica el vendrà amb 64 gigabytes de memòria no ampliable per 699 euros (o a terminis de 27 euros mensuals). Probablement serà el primer que l'operadora vendrà sense bloquejar per impedir que funcioni amb altres companyies.

La característica distintiva del Lumia 1020 és la seva càmera. D'entrada crida l'atenció la resolució: 41 megapíxels, una xifra que fins ara només s'havia vist en un altre telèfon, el model 808 PureView que la mateixa Nokia va presentar el febrer del 2012, tot i que va néixer moribund perquè portava el sistema operatiu Symbian, que l'empresa ja havia anunciat que abandonava. En qualsevol cas, la quantitat de píxels del captador no és un bon indicador de la qualitat de les imatges que proporciona una càmera; n'hi ha que fan molt bones fotos amb menys de cinc megapíxels, i d'altres que no ho aconsegueixen amb 10 o més. En realitat, amb igualtat de qualitat, l'únic avantatge de tenir més píxels és que es pot prescindir de més fons quan es retalla la imatge a posteriori per ajustar-ne l'enquadrament, i amb 41 milions de píxels n'hi ha de sobres.

Per això cal ressenyar que aquest model de Nokia fa les millors fotografies que es poden aconseguir fins ara en un smartphone , sigui quina sigui la resolució de la càmera. El captador d'imatge és més gran del que és habitual, de manera que els milions de píxels que el formen poden capturar més llum, cosa que es nota molt quan es fan fotografies de nit o en llocs foscos. Els elements de l'òptica també hi ajuden, amb un únic inconvenient: la zona de la càmera sobresurt una mica respecte al gruix de la resta del telèfon; en tot cas, el conjunt segueix sent més prim que els primers models de Lumia. Disposa d'estabilitzador òptic d'imatge, però la funció de zoom (tres augments en foto, fins a sis en vídeo HD) és digital: el que fa en realitat és centrar-se en zones de la megaimatge, fins al punt que s'hi observen detalls que no es veuen a simple vista. Dos detalls més que acosten el Lumia 1020 a una càmera convencional: el flaix és de debò i, com tots els seus models germans de gamma, té un botó específic per disparar les fotos. Encara millor: Nokia disposa d'una carcassa opcional que permet agafar el telèfon amb més fermesa i hi afegeix una rosca per al trípode i una bateria suplementària que amplia un 50% la capacitat de la incorporada en el telèfon.

Com que el Lumia 1020 no deixa de ser un smartphone -compatible amb xarxes 4G, wifi, Bluetooth i NFC-, les fotografies fetes es poden enviar per correu, missatgeria, xarxes socials i transferir a altres dispositius. En tots aquests casos, però, el que s'obté és una versió reduïda de la foto, amb cinc megapíxels de resolució, per agilitzar la transmissió; per disposar de l'arxiu original cal connectar el telèfon a l'ordinador amb un cable USB.

El Lumia 1020, esclar, també té limitacions. Hi ha un cert retard d'obturació en prémer el disparador; no més que altres smartphones però sí que una càmera compacta. D'altra banda, les aplicacions fotogràfiques de Nokia són excel·lents: la principal, Pro Cam, permet ajustar manualment el balanç de blancs, la sensibilitat, l'exposició, la velocitat d'obturació i, fins i tot, l'enfocament, veient l'efecte en temps real. També hi ha aplicacions per retocar les imatges, fer-ne desaparèixer objectes en moviment, triar el millor rostre de cada persona d'un grup, fer fotos panoràmiques i gravar breus clips de vídeo (en diuen cinegrames). Però aquestes funcions avançades no s'integren en l'aplicació principal de càmera, sinó que cal activar-les per separat.

Sospito que el principal obstacle que trobarà aquest telèfon per atreure els compradors es diu Windows Phone 8. Tot i que el sistema operatiu mòbil de Microsoft és dels més funcionals i eficients de l'actualitat, i que Nokia el complementa amb uns bons serveis gratuïts de mapes, navegació i música, la inèrcia acumulada per Android en general i Samsung en particular és enorme, i els que s'hi resisteixen tenen tendència a optar per l'iPhone. Després de provar el Lumia 2020 durant uns dies, els asseguro que si volen fer bones fotos amb el mòbil, farien bé de tenir-lo en compte.

stats