PARLEM-NE
Opinió 10/07/2013

L'economia és realment una ciència?

i
David Miró
1 min

LA PARADOXA del moment és que mai com ara havíem tingut un diagnòstic tan acurat sobre les causes de la crisi i alhora, de forma incomprensible, mai hi havia hagut tanta discrepància sobre la via per sortir-ne. El consens que va permetre bastir un gran pacte socioeconòmic després de la Segona Guerra Mundial, i que va assegurar mig segle de prosperitat ininterrompuda, avui ja no existeix. L'únic consens que hi ha és que el sistema s'ha de reformar, però en quina direcció?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Al final resulta que la ciència econòmica és la més ideologitzada de totes, la més contaminada pel fons de prejudicis i idees preconcebudes que han alimentat la nostra educació. Com a neòfit en la matèria, no puc deixar de sentir-me estafat. He vist bastants polítics canviar de partit (per oportunisme o per evolució sincera), però no he vist mai un economista admetre que s'ha equivocat i que un altre té raó. Mai.

Per això he arribat a la conclusió que els economistes són com els bruixots de l'antiguitat, aquells que, amb els seus pronòstics, influeixen en la realitat i la condicionen, i amb les seues lectures del passat l'acaben de perfilar fins a assolir un relat més o menys coherent. Són els encarregats d'interpretar els signes dels temps i tranquil·litzar o bé alarmar la parròquia, a conveniència.

El cientifisme econòmic va arribar al seu paroxisme amb el sistema soviètic, que va voler reduir les persones a números. Ara, però, molts economistes liberals fan el mateix, i el resultat és a la vista de tothom.

stats