DRET A DECIDIR
Política 21/11/2014

L’ANC i Òmnium mantenen viva la marca ‘Ara és l’hora’

Encès debat intern a l’Assemblea sobre si cal o no reivindicar una llista unitària per a les plebiscitàries

S. González / M. Colomer
3 min

BarcelonaAra és l’hora, la plataforma unitària de l’independentisme civil creada per l’ANC i Òmnium per al 9-N, seguirà viva. Les dues entitats coincideixen que es tracta d’una marca prou “potent i consolidada” per seguir posant-la al servei del procés sobiranista i de l’objectiu de fer una consulta definitiva sobre el futur de Catalunya. De quina manera i amb quina intensitat seguirà fent servei és el que caldrà perfilar en les pròximes setmanes, en funció del rumb que prenguin els partits sobiranistes i de la data d’unes possibles eleccions anticipades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop passat el 9-N, les entitats que lideren Carme Forcadell i Muriel Casals van donar per acabada la campanya i en van fer un balanç positiu, segons han explicat fonts de les direccions de les dues entitats a l’ARA. Sí que van detectar, però, un punt a reforçar: el de l’estratègia per convèncer la bossa d’indecisos que no se senten prou partícips del procés. Ara bé, queda pendent decidir si aquest objectiu se seguirà canalitzant o no a través de la marca Ara és l’hora. El que sí que tenen clar l’ANC i Òmnium és que la marca pot tenir recorregut i que, encara que hiberni durant un temps, l’objectiu és “rendibilitzar-la al màxim” i no deixar que es perdin el bagatge i la força que ha aconseguit aglutinar.

Un rol per definir

Reconeixen, però, que de moment, per definir el paper d’ Ara és l’hora,cal esperar a veure quin és el full de ruta que el president de la Generalitat, Artur Mas, dibuixarà dimarts que ve, quin impacte té en l’espectre polític català i com es posicionen tant l’ANC com Òmnium. Fonts de les entitats admeten que res està descartat, des de cedir el nom per a una eventual llista “de país” fins a ser un paraigua de candidatures diferents favorables a la independència, o bé a activar-se de manera autònoma per fer campanya a favor de la independència. Per ara, tot està a l’aire, a l’espera de com es configuren els pròxims passos del procés sobiranista.

Mentrestant, però, l’ANC també està revisant el seu propi full de ruta. Avui donarà per tancat el procés de debat intern que han mantingut els últims dies les assemblees territorials de l’organització independentista sobre la idoneïtat o no de modificar el full de ruta aprovat al mes d’abril a Tarragona i que apostava, si calia anar a eleccions referendàries, per una llista unitària de l’independentisme. “El full de ruta és orientatiu, s’ha d’anar adaptant”, explicava a l’ARA un dirigent de l’ANC. De fet, l’itinerari aprovat per l’assemblea general de l’abril ja era una actualització del primer, aprovat el 2012 i superat al cap de pocs mesos amb la gran manifestació de l’Onze de Setembre, que va desbordar Barcelona i que va forçar l’avançament electoral de fa dos anys.

L’objectiu és anar buscant “el camí més ràpid i efectiu”, comenten les fonts consultades, en funció de com va variant l’escenari polític en un entorn de gran i ràpida mutabilitat. ¿Això ha de passar ara per una sola candidatura de CDC i ERC, amb figures de la societat civil i amb Mas al capdavant? Aquest és precisament el debat obert. Com en tots els àmbits del sobiranisme, també a l’ANC hi ha criteris diferents. Ideològics i, també, generacionals. Si bé la vella guàrdia de l’independentisme integrat a l’ANC és més partidària de forçar una llista unitària sota el lideratge de Mas, altres sectors del secretariat tenen tendència a prioritzar l’acord programàtic per la independència i deixar el format de les llistes en mans dels partits.

En ‘standby’ a l’espera de Mas

De fet, en les deliberacions internes per prendre posició, l’ANC tindrà en compte el precedent de les eleccions europees. En aquella ocasió, l’Assemblea no va aconseguir forçar ni la llista ni un punt programàtic unitari, malgrat que tots els partits del catalanisme sobiranista van recollir d’una manera o altra el compromís pel dret a decidir. En qualsevol cas, però, malgrat que avui el secretariat nacional de l’ANC ja disposarà del resultat de les deliberacions territorials, encara es mantindran en standby a l’espera de conèixer la proposta que llanci Mas el dia 25 a l’Auditori Fòrum. Amb tots els nous elements sobre la taula, l’ANC farà la seva proposta en el consell territorial, sectorial i d’exteriors que se celebrarà el dia 29 a Cornellà.

En el cas d’Òmnium, mantenen que les eleccions han de ser com més aviat millor i prioritzant sempre la màxima unitat, malgrat que no tanquen la porta a cap de les fórmules que, segons insisteixen, correspon als partits decidir.

stats