EL PAPER DELS NACIONALISTES
Política 10/03/2013

CDC es referma en el guió sobiranista per aixecar l'ànim

La cúpula i Mas acorden mantenir el rumb malgrat el desgast per la corrupció i la remor sobre l'estratègia

Oriol March
3 min
CARES SERIOSES A LES REUNIONS  El projecte entorn de l'estat propi és apassionant, però el context, marcat pels casos de corrupció i les retallades, fa que les reunions de la cúpula de CDC, que lideren Homs, Mas i Pujol, no siguin agraïdes. Els problemes s'acumulen damunt la taula.

BarcelonaEl secretariat permanent de CDC, l'òrgan de decisió més restringit del partit, s'ha reunit dues vegades les últimes setmanes. En l'aire de les dues cites, una pregunta: hem de mantenir el rumb i la velocitat del procés sobiranista? La qüestió es va debatre i la conclusió, validada per Artur Mas, va ser taxativa. "Seguim endavant", apunta un alt dirigent del partit. "No hi ha cap altra alternativa que seguir el camí traçat al congrés de fa un any -la primera vegada que els convergents abraçaven l'estat propi de manera oficial- i el full de ruta que marca el president des del Govern", considera un altre membre de la cúpula dels nacionalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera que el "seguim endavant" de Mas cap a la consulta, tot i que sense accelerar el calendari, genera pràctica unanimitat a les altes instàncies convergents, bona part dels dirigents consultats admeten el "desànim" en el si de la formació arran de la patacada del 25-N i de la successió de casos de corrupció que els afecten. "Fins i tot hem registrat baixes de militants. El president ho sap i està preocupat", apunten des de la sala de màquines convergent. L'estupor generat la nit electoral encara no ha dissipat.

Entre el desconcert, la corrupció

Un senyal que aquesta sensació no ha escampat és que entre diversos membres del comitè electoral encara s'envien missatges de text "lamentant" la caiguda de 62 a 50 diputats que va patir Mas al novembre i que el van deixar lluny de la "majoria excepcional" (eufemisme d'absoluta) que reclamava. "Hem de girar full", insisteixen dirigents del partit consultats.

Però mentre intenten girar full, el diputat Xavier Crespo ha estat imputat i ha esclatat el cas d'espionatge relacionat amb Método 3 que s'ha cobrat la renúncia de Xavier Martorell com a president de l'agrupació local de Sant Cugat. A tot això s'hi suma la "imminència", segons admeten al partit, de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre Oriol Pujol pel cas de les ITV. L'imputaran? Quedarà net? "En tot cas, si en algun moment declara, es demostrarà que tot és fum", asseguren des de l'entorn del secretari general.

La hipotètica imputació de Pujol obligaria CDC a prendre decisions per reorganitzar la cúpula. Dues de les opcions que prenen més força, a hores d'ara, són les de recuperar la secretaria general adjunta i la de nomenar algun dirigent -sona Josep Rull, secretari d'organització- secretari general "per delegació". "La decisió la prendrà Pujol i la parlarà amb Mas", diu un dirigent. D'altres es decanten per un debat sense límits sobre el relleu del secretari general.

La gestió dels casos de males pràctiques ha generat "malestar" en alguns sectors del partit, que lamenten la "lentitud", segons fonts consultades, a l'hora de "donar exemple" davant la ciutadania. Mas va intentar prendre la iniciativa amb dues cimeres anticorrupció, però el pes del cas de les ITV, la imputació de Crespo, la detenció de l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i la relació de Martorell amb Método 3 no han ajudat a superar el desànim.

Campanya per rearmar la tropa

Apujar l'estat d'ànim de la militància és una de les prioritats de la direcció, i més tenint en compte el repte nacional que afronten partit i Govern. Per això han posat en marxa la campanya Què està passant a Catalunya per explicar el procés cap al dret a decidir i l'acció anticrisi de l'executiu. "És una manera de rearmar la moral de portes endins i de fer pedagogia de portes enfora", explica un dirigent. A la campanya hi participarà la direcció en ple i, paral·lelament, la JNC emprendrà la iniciativa Jo, Catalunya per eixamplar la majoria per l'estat propi.

Un dels focus que cal solucionar per part de la cúpula és el malestar d'amplis sectors amb Unió. La relació dels socis és ara mateix tensa, i només cal veure la renúncia de Mercè Jou com a directora general de Relacions Laborals per seguir de diputada. La direcció democristiana no vol perdre cap dels seus 13 diputats per evitar que canviï la correlació de forces.

Els problemes amb Unió també vénen pel pacte amb ERC, que sempre ha fet arrufar el nas a Josep Antoni Duran i Lleida. I, últimament, l'entesa també genera recels en sectors de CDC. Només cal llegir els últims editorials de la fundació dels nacionalistes, la CatDem, per entendre-ho. Fins i tot s'ha mostrat crítica amb el pacte de pressupostos amb ERC. Un ambient enterbolit que no ajuda els nacionalistes a emprendre "l'operació política més important dels últims 300 anys".

stats