ACORD PER AL 27-S
Política 20/01/2015

ERC planteja les municipals com una primera volta per superar CiU i "forjar una nova hegemonia"

Un argumentari intern de la cúpula dels republicans apunta que "hi ha qui de forma interessada parla d'eixamplar l'acord" amb Mas als ajuntaments però insta a guanyar per "regenerar la política" i "posar la directa en el procés"

Roger Tugas
2 min
DIFEREÈNCIES EXPLÍCITES 
 Mas i Junqueras van tornara a evidenciar ahir les diferències en el full de ruta.

BarcelonaLa direcció d'ERC ha enviat aquesta setmana als seus càrrecs públics i orgànics un argumentari en què defensa que l'acord amb Artur Mas i les entitats sobiranistes és "el millor acord possible per poder votar la independència de debò el 27-S". L'objectiu és donar eines per explicar que l'entesa era imprescindible per seguir endavant amb el procés. Tot i això, el document –al que ha tingut accés l'ARA– també posa un ull en les municipals del maig, les quals recorda que són "les primeres eleccions del 2015, l'any en què el país decidirà la independència". "És imprescindible acumular la màxima força institucional al servei del procés i de la regeneració política i democràtica", afirma l'argumentari dels republicans, que també insisteix que "les municipals han de permetre accelerar el procés cap a la independència, i forjar un nou poder local que construeixi el nou país, també de baix a dalt".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, el text també destaca que "hi ha qui de forma interessada parla d'eixamplar l'acord Mas-Junqueras per a les municipals", en referència al mateix president de la Generalitat, que just després de la presentació de l'acord va anunciar que hi hauria pactes prioritaris entre CiU i ERC als ajuntaments després dels comicis de maig, una idea que ha avalat també l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. "Són els que saben que ERC està ben posicionada per aglutinar el batec del país que vol regenerar la política i que vol posar la directa en el procés", assevera l'argumentari republicà, que insisteix: "I nosaltres sabem que com més i millor guanyem en les municipals, més capacitat tindrem de fer els acords que permetin forjar una nova hegemonia per assolir un nou país just i net". Junqueras ja va subratllar en el consell nacional d'ERC de dissabte que calia fer molts esforços per guanyar les municipals, atès que el seu partit aspira a liderar el procés, cosa que passa per esdevenir primera força. L'aliança amb els ex del PSC sobiranistes, de fet, va en la línia de construir una nova hegemonia de centre esquerra al país.

En tot cas, però, l'argumentari d'ERC també defensa l'acord assolit amb CiU per a les eleccions anticipades: "Ara ja no hi pot haver marxa enrere, la convocatòria política de les eleccions el 27-S marca la nova fita del procés: la generació del mandat democràtic. És la consulta definitiva que ha d'obrir un procés constituent, de canvi, de regeneració política i d'exercici de la independència". De la mateixa manera, "l'acord ha de suposar un fort impuls a la creació decidida de les estructures d'estat imprescindibles, per obrir el procés constituent amb garanties, una vegada obtingut el mandat democràtic el 27-S".

Així mateix, el document fixa que els republicans esmenaran els pressupostos per fer-los més socials, ja que "el procés guanyarà en la mesura que esdevingui el màxim d'inclusiu possible, i situï la 'pobresa zero' i la 'corrupció zero' com a divises prioritàries". Es comprometen igualment a introduir-hi les estructures d'estat, per tal d'edificar-les "no únicament com un exercici de pirotècnia sobiranista, sinó com la tasca primordial, decidida i efectiva que prepari la Generalitat per a l'exercici de la independència".

stats