Política 09/01/2014

ERC veu en l'eurodiputat d'Unió un escull per fer coalició amb CiU

Els democristians no tenen intenció de renunciar a Salvador Sedó

Oriol March
3 min

Barcelona.Acordat el contingut de la consulta i encarrilats els pressupostos, damunt la taula de negociació de CiU i ERC només hi apareix, al llarg del gener, la candidatura unitària a les eleccions europees. Una proposta de candidatura sorgida de la direcció de CDC i que, de moment, no cristal·litza. El nom de Salvador Sedó, eurodiputat d'Unió, és un dels principals esculls que ERC observa a l'hora de formar coalició amb els nacionalistes per anar junts a les europees del maig. "No es pot aprofitar una candidatura cívica per col·locar militants", va defensar el president dels republicans, Oriol Junqueras, en una entrevista ahir a La Xarxa Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts d'ERC admeten que "encara no hi ha cap concreció" sobre l'eventual candidatura unitària, tot i que en dates pròximes està prevista una reunió de les cúpules dels dos partits implicats -ICV i CUP se'n mantenen al marge- que desencadeni el desenllaç de la situació. "Ja va dir el president Mas que la situació es desbloquejaria aquest mes com a màxim, de manera que ens haurem de trobar", assenyalen des de la direcció de CiU. Mas va situar aquest dimarts les negociacions en el terreny dels partits i és precisament en aquest escenari on la candidatura s'enreda. "Ningú vol aparèixer com l'agent que frustra l'entesa", apunten fonts nacionalistes, que veuen "necessari" no donar arguments a ERC "per desmarcar-se".

En aquest sentit, des de la direcció de CDC no es posarà cap impediment a situar un independent sobiranista consensuat amb els republicans com a cap de llista si aquesta és la demanda del partit de Junqueras. De fet, Ramon Tremosa, candidat nacionalista a les últimes europees, no té carnet de CDC. La seva relació amb Salvador Sedó, com apunten totes les fonts, és pràcticament nul·la. Que Tremosa repeteixi com a cap de llista no està descartat -a hores d'ara tot està obert-, i ell està pendent de les converses entre direccions de CiU i ERC per saber quin serà el seu paper en el procés.

Inconvenients a ERC i a Unió

Quan Convergència va anunciar la seva voluntat de teixir una "candidatura de país" de cara a les eleccions europees, Unió -així ho asseguren membres de la direcció- no va ser consultada prèviament. "La llista conjunta surt de CDC, entre altres motius, per mirar de protegir-se d'una davallada electoral", asseguren fonts democristianes. El rumb d'ERC a les enquestes és ferm, i els nacionalistes, almenys de moment, no aconsegueixen remuntar.

Tampoc és cap secret que Unió -especialment el seu líder, Josep A. Duran i Lleida- i ERC mantenen una relació tensa. Els democristians entenen que els dos partits exemplifiquen "cultures polítiques diferents", i als republicans encara cou el paper de Duran abans de la signatura del pacte d'estabilitat per aquesta legislatura i les habituals declaracions sobre el procés sobiranista que fa el líder democristià.

Tenint en compte que Sedó és un dirigent pròxim a Duran, tothom dóna per fet que serà l'escollit per ser el primer nom d'Unió a la llista de CiU per a les europees, sigui conjunta o no. A ERC -i a Tremosa- no han passat precisament desapercebuts els desmarcatges de l'eurodiputat democristià al Parlament Europeu per defensar el procés. Sedó forma part del grup parlamentari popular i, en el context de la consulta, és una pertinença que aixeca suspicàcies.

Unió, però, no pensa renunciar a la presència de Sedó a una hipotètica llista unitària. "Per què ERC ha de dir qui hem d'aportar a aquesta candidatura?", es pregunten els dirigents democristians. Els republicans, que en paral·lel mantenen converses amb Bildu, ja tenen triat el seu candidat, el filòsof Josep Maria Terricabras, un independent que podria figurar com a número dos d'una llista conjunta amb CiU. Res fa pensar que Sedó quedi descavalcat d'una candidatura només de CiU, a pesar que amplis sectors de CDC el critiquin en privat i fins i tot s'hagin pronunciat a favor de presentar-se al marge d'Unió. Al puzle de la candidatura unitària encara no hi encaixen les peces.

stats