ENTREVISTA
Política 18/11/2013

Francesc Sànchez: "Esperarem el retorn d'Oriol Pujol el temps que calgui"

Oriol March
3 min

Francesc Sànchez (Sant Boi de Llobregat, 1971) és el director de la Fundació CatDem d'ençà que Agustí Colomines va abandonar el càrrec. També és el coordinador del règim intern de CDC des del 2012.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vostè és director provisional de la fundació de CDC. ¿Això vol dir que en algun moment ho serà definitivament o és que encara s'està buscant el perfil adequat?

Estem buscant el perfil adequat. Assumeixo el càrrec per petició del president Artur Mas i de la direcció del partit, a l'espera de trobar el candidat més indicat per a la CatDem.

Van sonar Víctor Terradellas i Joaquim Colominas. ¿Tenen encara alguna possibilitat de ser-ho?

No hi ha cap nom sobre la taula ni cap nom que es pugui descartar.

Hi ha dirigents del partit que asseguren que l'interinatge al partit per la imputació d'Oriol Pujol també està afectant la CatDem.

Els diria que es dediquin més a treballar i menys a conspirar. El partit està fent feina, i la fundació també.

Hi ha tensió interna a CDC?

No la veig. A vegades es tracta més d'algunes persones que deuen tenir interessos concrets. Estem entusiasmats amb el president.

Quines prioritats té al capdavant de la fundació del partit?

Hem de ser una baula més en el procés de la consulta i a voler votar a banda de bastir la Catalunya de l'endemà. Cal treballar arguments en positiu per una Catalunya lliure.

¿Les tensions amb Unió, que ha carregat contra ERC, es magnifiquen?

Les tensions són lògiques perquè gent que no s'havia posicionat mai ara s'hi veu obligada. El mínim denominador comú que hi ha a CiU és la consulta, i amb això treballem plegats a pesar que hi hagi diferències i matisos entre nosaltres.

¿L'estabilitat interna de CiU està en qüestió pel debat de la pregunta?

Veig llarga vida a CiU, també en una Catalunya estat. La federació té futur perquè hi haurà debat nacional.

Quina ha de ser la pregunta de la consulta, segons vostè?

La que pactin els grups parlamentaris i expliqui el president Mas. Tothom vol una pregunta clara. No tenir-ne seria un fracàs.

El nom de la CatDem està esquitxat pel cas Palau. ¿Estan segurs que no s'ha comès cap tipus d'irregularitat?

Sí. Teníem signat un conveni amb el Palau que ells mateixos reconeixen. La fundació no té cap vinculació des del punt de vista jurídic amb el procés obert. Els convenis s'estan retornant i no tenim cap petició de responsabilitat per part de ningú.

Les sospites de finançament irregular de CDC estan judicialitzades. ¿Confien en la gestió del seu extresorer Daniel Osàcar, per a qui el fiscal demana set anys i mig de presó?

Poso les dues mans al foc per ell. Mai ha comès cap irregularitat.

¿El cas Palau forma part del joc brut que vostès denuncien?

El cas Palau no és joc brut contra Convergència. El fiscal fa la seva feina, que és investigar, i el jutge també. La nostra és defensar-nos.

¿Temen que el judici coincideixi amb la data de la consulta?

No crec que la justícia es vulgui involucrar en un procés com aquest, però tampoc m'estranyaria. Esperem que el judici sigui entre finals del 2014 i principis del 2015.

Han volgut tacar el nom de Mas?

La intenció és manifesta. Ens va fer mal des del punt de vista electoral. Una part dels votants van dubtar.

CDC, Unió i el PP acaparen el 95% de les donacions d'empreses al conjunt de l'Estat, segons el Tribunal de Comptes. ¿Garanteixen una acció política independent?

Hi ha moltes empreses que poden pensar que un projecte polític de CiU els pot ser beneficiós perquè les nostres iniciatives afavoreixen el model empresarial i el teixit productiu. És lícit, legal i oportú. El que s'ha de combatre és que això es faci a canvi de coses .

¿Es marquen algun termini per a la tornada d'Oriol Pujol, imputat pel cas de les ITV i enretirat de la secretaria general del partit?

No tenim terminis establerts. En un procés com aquest, el partit té capacitat per aguantar el temps que calgui perquè es resolgui i torni.

stats