CONFLICTE LINGÜÍSTIC
Política 07/01/2013

"La Guàrdia Civil em va denunciar únicament per parlar valencià"

"Hable en castellano que estamos en España". Aquesta és la resposta que, segons la versió del veí de la localitat castellonenca d'Almenara, Carles Mateu, li va etzibar un agent de la Guàrdia Civil en escoltar-lo parlar en valencià. Els dos agents el van denunciar per no portar ni el cinturó de seguretat ni l'armilla reflectant i negar-se a sotmetre's a un control d'alcoholèmia

Salvador Almenar
2 min
Dos agents de la Guàrdia Civil en una carretera de la demarcació de Castelló.

VALÈNCIA"Hable en castellano que para eso estamos en España". Aquesta és la resposta que, segons la versió del veí de la localitat castellonenca d'Almenara Carles Mateu, li va etzibar un agent de la Guàrdia Civil en sentir-lo parlar en valencià. A partir d'aquell moment un control rutinari de trànsit es va convertir en un autèntic malson per a Mateu, que pot acabar amb la retirada del permís de conduir i una condemna de nou mesos de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La versió oficial de la Guàrdia Civil assegura que Mateu no portava ni el cinturó de seguretat ni l'armilla reflectant i que, a més, es va negar a sotmetre's a un control d'alcoholèmia. En total, aquestes tres faltes del Codi de Seguretat Viària comporten una multa de 900 euros i la retirada dels 12 punts del permís de conduir. Per la seva banda, el veí d'Almenara ha denunciat els agents per denúncia falsa, i serà, doncs, una jutge de Castelló qui decidirà en una sentència que es farà pública en un termini d'unes tres setmanes qui té raó.

El denunciat, però, afirma que els dos agents que el van denunciar el 21 de desembre entre Almassora i Castelló ho van fer per "parlar en valencià i no voler sotmetre's a la seva autoritat". "En cap moment em van dir si podia parlar en castellà. Si m'ho haguessin demanat amb educació no hauria tingut cap problema a canviar de llengua, però no va ser així i fins i tot em van amenaçar", explica.

La seva versió no va ser confirmada pels agents citats en el judici celebrat el dia 2, però tampoc revocada taxativament. La declaració del tercer guàrdia civil implicat podria obrir la porta a una sentència favorable a Mateu, segons el seu advocat. Aquest agent, encarregat el dia dels fets de l'atestat, va declarar que l'acusat en tot moment va mostrar una actitud "dialogant" i que, quan ell va arribar al lloc dels fets, Mateu duia l'armilla obligatòria.

Mateu, sorprès perquè pensava que el "corporativisme" del cos faria més complicada la seva defensa, va agrair la seva "sinceritat". Tot i així, el veí d'Almenara és conscient de la dificultat d'enfrontar-se en un judici a la Guàrdia Civil. "Tu no ets ningú i ells són les forces de seguretat de l'estat espanyol", afegeix.

Per a l'acusat, aquest "conflicte identitari i lingüístic" que va patir amb els agents no és un fet aïllat al País Valencià. "Els que defensem la llengua estem a primera línia de foc i sabem que el que em va passar és el nostre dia a dia. La diferència és que quan el conflicte és amb l'autoritat acabes al jutjat i, quan no, amb rialles i en un bar amb una cervesa", explica. Arran d'aquest cas, de fet, s'han publicat molts comentaris a les xarxes socials explicant situacions ben semblants i també molts altres insultant i criticant l'actitud del presumpte infractor.

stats