Política 18/07/2014

Madina s’erigeix en oposició interna a Sánchez al PSOE

i
Joan Rusiñol
2 min

MadridPrimer revés per a Pedro Sánchez, el futur secretari general del PSOE. El seu principal contrincant a les primàries per liderar el partit, Eduardo Madina, no formarà part de l’executiva que sortirà del congrés dels dies 26 i 27 d’aquest mes. El diputat basc, que mantindrà l’escó a la cambra baixa, vigilarà que la nova direcció -molt vinculada al socialisme andalús- no es desdigui de les promeses fetes durant la campanya electoral interna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diumenge, un cop es van saber els resultats de la votació, Sánchez va fer la primera intervenció davant la militància. Els assistents a la seu de Ferraz li van reclamar que fes un esforç d’unitat, que ell va garantir. Aquesta setmana s’ha anat entrevistant amb bona part dels secretaris generals autonòmics i, ahir, amb Madina i José Antonio Pérez Tapias, els altres dos aspirants. En sortir de la trobada, que es va celebrar als despatxos del grup parlamentari del Congrés, el basc va anunciar que havia rebutjat l’oferta del nou líder. El representant d’Esquerra Socialista, en canvi, no descarta ser a la nova executiva. La negativa de Madina no va ser una sorpresa, ja que, tot i que la trobada va ser “cordial”, la relació entre els dos polítics és molt freda. Però, per evitar malentesos, va deixar clar que la decisió no implica les persones que li han fet costat en la pugna democràtica per dirigir el PSOE. Va animar Sánchez a comptar amb membres “molt vàlids” del seu equip. Ell només mantindrà l’acta de diputat per Biscaia.

Dies abans de la votació, l’encara secretari general del grup parlamentari -un càrrec que molt probablement haurà de deixar aviat- va avisar que no posaria bastons a les rodes si perdia. Això no és incompatible amb la voluntat de mantenir una actitud exigent i, per tant, ahir ja va insistir en la necessitat de celebrar les primàries per elegir el candidat a la presidència del govern espanyol quan estava acordat, és a dir, al mes de novembre. Una data cada cop més improbable. En la ronda de contacte amb els líders territorials, la tesi de Sánchez i la presidenta andalusa, Susana Díaz, d’endarrerir la cita amb les urnes ha trobat suports. Molts dels barons que ja han passat per la seu central a Madrid, com el valencià Ximo Puig, veuen amb bons ulls no obrir el procés intern fins que hagin passat les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2015.

El futur de Chacón

Qui no s’ha pronunciat sobre aquest debat és l’exministra Carme Chacón, que ja va anunciar que es presentaria a les primàries quan es convoquessin. Ara no es descarta que pugui entrar a formar part de l’executiva, fins i tot ocupant la presidència del PSOE, un càrrec que, per primera vegada, podria assumir una dona. L’extremeny Guillermo Fernández Vara, pròxim a Rubalcaba i Madina, va encetar una nova polèmica. Es va inclinar perquè, sigui quan sigui l’elecció, només s’hi presenti una persona: Sánchez.

stats