Política 20/09/2014

Madrid es desmarca de Cameron i no farà cap oferta a Catalunya

Rajoy felicita els escocesos per haver evitat “les conseqüències” de la separació per a la UE

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridCom la nit i el dia. La valoració del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre els resultats del referèndum d’Escòcia va contrastar ahir fortament amb la del seu homòleg i coreligionari britànic, David Cameron. Tant en la forma com en el contingut. El premier va parlar en directe des de 10 Downing Street amb un missatge extens, recordant que hauria pogut impedir el referèndum, però que el va impulsar perquè per sobre de tot és un demòcrata. Rajoy, en canvi, tot i haver-se pronunciat clarament pel no, va optar per enregistrar un vídeo que no arribava als dos minuts des de la Moncloa i enviar-lo als mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu missatge per a Catalunya no era nou, amb la defensa de la Constitució espanyola -que no va citar- en ment: els escocesos van anar a votar dijous seguint un “escrupolós respecte a la legalitat del seu país”, va dir el president espanyol. Només faltaven unes hores per a l’aprovació de la llei de consultes al Parlament i la declaració havia de servir per partida doble a l’espera de la convocatòria d’un consell de ministres extraordinari aquest cap de setmana per aprovar els recursos contra la llei de consultes i la convocatòria del 9-N.

Rajoy també va felicitar els escocesos per haver “evitat les greus conseqüències econòmiques, socials, institucionals i polítiques que haurien suposat la seva separació del Regne Unit i d’Europa”. Va celebrar, a més, que en escollir entre “segregació i integració”, “aïllament i obertura”, “inestabilitat i incertesa”, “seguretat i risc cert”, acabessin “escollint l’opció més favorable per a tots els escocesos, la resta de britànics i el conjunt d’Europa”.

Tot i que el rostre del president espanyol no ho transmetia, ja que el primer pla de la càmera -ni tampoc el teleprompter que llegia- no l’afavoria, era evident que s’havia despertat alleujat i amb ganes d’utilitzar la notícia per desactivar el procés català i enviar un missatge internacional. Rajoy no acostuma a fer declaracions institucionals d’imprevist -l’última va ser per anunciar l’abdicació del rei- i va decidir no cedir, per un dia, el protagonisme a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que va respondre als periodistes durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Sense contrapartides polítiques

Però la portaveu de l’executiu popular va decidir anar més enllà en el seu missatge. Si bé Cameron ha escoltat el clam del poble escocès i ahir va reiterar que complirà ràpidament les promeses de transferir més autogovern i poders al Parlament d’Edimburg, Sáenz de Santamaría va tancar la porta a qualsevol contrapartida política per apaivagar el debat obert al voltant del 9-N. “Quin sistema tindríem si algú digués: «Incompliré la legalitat a veure què obtinc»? Crec que és un plantejament molt diferent del que estem vivint en altres llocs”, va assenyalar la vicepresidenta de l’executiu central.

La Moncloa continua defensant que Espanya és un dels estats més descentralitzats del món i que el traspàs de competències que reclama Escòcia no té res a veure amb el de Catalunya. “Si comparem el nivell d’autogovern d’alguns territoris europeus amb el desenvolupament d’algunes autonomies d’Espanya, veuran una gran diferència”, va advertir.

Madrid, enrocat en la seva postura contra el 9-N, ahir va tornar a fer una crida a la “reflexió” per “respectar les regles democràtiques, que a Espanya són les que són”. Però als passadissos de la Moncloa ja preparaven un consell de ministres extraordinari per quan Mas firmi el decret de convocatòria. L’objectiu és que amb el recurs al TC n’hi hagi prou per frenar la consulta.

El PSOE reclama “sensatesa” a Mas i “valentia” a Rajoy

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va criticar ahir que el president espanyol, Mariano Rajoy, respongués a la victòria del no a Escòcia amb un “vídeo enllaunat” i li va reclamar “valentia” per tirar endavant una reforma constitucional que abordi la “crisi d’estat”. En canvi, al president de la Generalitat, Artur Mas, li va demanar “sensatesa” i que compleixi amb la legalitat. Sánchez va voler reivindicar que la resposta d’Escòcia és la solució que també necessita Catalunya. “Escòcia ha escollit l’autogovern enfront de l’immobilisme i la secessió o la segregació”, va dir en una entrevista a la Cope.

stats