VIATGE OFICIAL
Política 23/11/2013

Mas aterra a l'Índia buscant nous mercats per a Catalunya

La prioritat de la missió, en què participen una quarantena de directius d'empreses catalanes, és comercial. Però tindrà reunions d'alt nivell polític

Ferran Casas
2 min

Enviat especial a Nova Delhi (Índia)Artur Mas ha aterrat aquest dissabte a la nit a l'Índia amb el conseller d'Empresa, Felip Puig, i una quarantena de directius de companyies catalanes. Inicia un viatge oficial d'una setmana en què la recerca de nous mercats tindrà un protagonisme total. Si fa dues setmanes, a Israel, hi va arribar amb acords precuinats en investigació científica i buscant paral·lelismes polítics entre un país que contra vent i marea és estat i Catalunya, que aspira a ser-ho, a l'Índia es tracta sobretot de fer un pas més en la internacionalització de l'economia catalana, que segons alguns indicadors està a prop de sortir del pou en què va entrar el 2008.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya vol fer forat en una de les economies més potents del món (1.200 milions d'habitants, preveu passar del quart al tercer lloc en PIB el 2020). La missió centrarà esforços en sectors com l'automòbil, noves tecnologies, biofarmàcia i turisme. L'agenda serà intensa, però no hi ha previsió de signar acords. Sí d'estovar el terreny per aconseguir-ne amb aerolínies com Air India i Jet Airways, que puguin establir vols directes a Barcelona (atreure els 90 milions de rics indis és un dels objectius) i donar a conèixer Barcelona i Catalunya. No l'acompanyarà l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que sí que va ser a Israel, però la ciutat tindrà un protagonisme des del punt de vista turístic i com a pol d'atracció. Un dels actes més rellevants és una desfilada de moda de marques catalanes com Mango i Custo per promocionar el 080 Barcelona Fashion. El congrés de telefonia mòbil també captarà l'atenció.

L'automòbil i el sector farmacèutic estan en expansió. D'aquí el pes d'indústries catalanes com Ficosa, Zanini i Farmahispania, que hi busquen socis locals i ressò. ACC1Ó ja ha assistit 150 empreses per desembarcar-hi i hi té des del 1992 una oficina, ja que, amb el Brasil, Rússia, la Xina i Sud-àfrica, l'Índia forma part dels anomenats BRICS, que aspiren a convertir-se en les economies dominants al segle XXI.

Amb la nissaga dels Gandhi

Més enllà de l'economia, la visita a l'Índia, independentizada de l'Imperi Britànic el 1947 i que gestiona una rica pluralitat lingüística i religiosa, té dimensió simbòlica. Avui Mas visitarà el Memorial de Gandhi, lluitador pels drets civils i polítics, pare de la independència i referent de les lluites no violentes, i el Museu Nehru, en honor al primer ministre de l'Índia independent. Nehru era també el líder del Congrés Nacional Indi, formació dels Gandhi, ara al govern. Dilluns es reunirà amb un dels polítics emergents, el vicepresident del partit progressista, Rahul Gandhi. Mas es veurà amb tres ministres (Ciència i Tecnologia, Comerç i Indústria, i Telecomunicacions) i soparà amb l'exministre d'Exteriors, que el 2012 va visitar el Palau de la Generalitat.

És de preveure que la missió torni a sentir-se observada en tots els actes -llevat dels estrictament privats- per l'ambaixador espanyol, que intervindrà en una reunió amb les cambres de comerç. Es tracta del diplomàtic Gustavo de Arístegui, del PP, durant anys portaveu d'Exteriors del partit (i ferm defensor de la invasió il·legal de l'Iraq el 2003). En les últimes eleccions va quedar arraconat a les llistes i va tornar a la diplomàcia.

stats