DRET A DECIDIR
Política 24/08/2012

Mas s'aparta de la manifestació

El Govern veu "anecdòtica" la presència d'Artur Mas a la manifestació de la Diada i treu importància a la seva participació. Mentrestant, CDC torna a posar les eleccions anticipades sobre la taula.

M. Toro / O. March
3 min
UNA UCE MOLT POLÍTICA 
 Com cada estiu Prada ha estat  el punt de trobada de bona part de la classe política. Ahir es va clausurar amb Maragall, Homs  i Castells, entre d'altres.

PRADA / BARCELONA"És anecdòtic que el president vagi a la manifestació de l'Onze de Setembre". Aquestes van ser les paraules del portaveu del Govern, Francesc Homs, al tancament de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que es va celebrar fins ahir a Prada (Conflent). Així doncs, tot sembla indicar, seguint les paraules d'Homs i diverses fonts de l'executiu i de CDC consultades, que Artur Mas no anirà a la marxa independentista convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que es farà la tarda de la Diada. Segons el portaveu de l'executiu, l'Onze de Setembre ha de servir per donar un "missatge unitari i potent" cap enfora i, per tant, la presència de Mas és secundària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió final sobre la implicació del Govern a la marxa es prendrà durant les pròximes reunions del consell executiu. Els responsables de la maquinària a Palau consideren que Mas ja tindrà prou protagonisme al matí, que és quan es duen a terme tots els actes institucionals, i que a la tarda qui ha de destacar és la societat civil. Es vol evitar, a més, que Mas pugui ser escridassat a la marxa (com li va passar a José Montilla a la del 10-J del 2010). "Cal donar un missatge potentíssim, institucional i de la societat civil, d'afirmació i reivindicació dels nostres drets col·lectius", va reiterar Homs a la UCE.

"Cosir les iniciatives"

Encara que el missatge dels convocants és nítidament independentista i Mas ha reclamat que la Diada se centri en la demanda del pacte fiscal, el Govern, segons fonts consultades, considera que la manifestació els "juga a favor". Segurament per això Homs va insistir que l'executiu "ha de cosir" les iniciatives que reivindiquin drets nacionals.

En tot cas, el que vol evitar de totes totes l'executiu català és que la imatge que es desprengui de la Diada sigui la de la divisió. "Les intensitats, els graus, seran els de cadascú, però el més important és la claredat i la unitat, perquè, si no, el ridícul seria enorme i ens prendrien per burros", va reflexionar el portaveu del Govern. És en aquest sentit que va fer una crida que els dies previs a la manifestació no es converteixin en una "baralla de galls" sobre qui va a la marxa independentista i qui no hi va.

Una marxa que arribarà just en el moment en què l'executiu iniciarà les converses del pacte fiscal amb el govern espanyol de Rajoy. Dirigents de CDC temen que la imatge de Mas a la manifestació debiliti la força negociadora amb Madrid, malgrat que el partit tindrà, segons les fonts consultades, la presència a títol individual de diversos membres de l'executiva. La delegació convergent, segons les mateixes fonts, estarà encapçalada per Josep Rull, secretari d'organització. Dilluns el secretariat permanent dels nacionalistes decidirà com s'implica amb la marxa de l'ANC i si la seva delegació l'encapçala el secretari general de CDC, Oriol Pujol.

Rull: "Comicis de sobirania"

L'absència de Mas per vacances i el silenci de Pujol -que manté des del segon embat del cas de la ITV produït al juliol- han erigit Rull en la cara visible convergent a l'estiu. En una entrevista a la Cadena SER, el secretari d'organització va tornar a insistir que, si s'avancen les eleccions, han de tenir caràcter plebiscitari. "Els ciutadans haurien de fer un pas endavant molt contundent de cara a la sobirania de Catalunya, en aquestes eleccions", va reiterar Rull.

La hipòtesi dels comicis anticipats segueix viva. I més en un moment en què la Generalitat es pot veure col·lapsada per la falta de liquiditat mentre i, en paral·lel, veu com Rajoy tanca la porta al pacte fiscal. El debat serà, doncs, amb quin programa electoral es presenta CiU, i més tenint en compte que CDC ja va apostar per l'estat propi al seu últim congrés, mentre que la direcció d'Unió segueix descartant la independència.

stats