EL PROJECTE SOCIALISTA
Política 26/05/2013

Navarro inicia el 'tour' per explicar al PSOE el seu estat federal

El PSC vol seguir liderant una oferta d'Espanya per intentar frenar el procés sobiranista

Sara González
4 min

BarcelonaEl líder del PSC, Pere Navarro, iniciarà la setmana que ve a Madrid un tour per l'Estat amb la seva proposta de reforma constitucional federal sota el braç. En un mes vol que tots els barons del PSOE coneguin la seva aposta, que defensa un federalisme asimètric capaç de reconèixer la singularitat de Catalunya i el País Basc, i una Constitució que reculli la possibilitat de fer referèndums territorialitzats. La tasca no serà fàcil, sobretot perquè el fet que els socialistes valencians, balears, andalusos i aragonesos també hagin plantejat la seva pròpia proposta de reforma obligarà a quadrar un complex trencaclosques. Però el PSC celebra que la seva aposta federal qualli dins un PSOE que, per primer cop, assumeix que o hi ha una proposta atractiva d'Espanya per a Catalunya o el procés cap a l'estat propi pot ser imparable. De fet, ahir mateix Navarro va afirmar en unes jornades del partit a Barcelona que "cada vegada hi ha més federalistes a Catalunya i el conjunt d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 29 de maig Navarro presentarà la proposta de reforma federal a la sala Ernest Lluch del Congrés. Serà la posada de llarg del projecte que el PSC encapçala per donar resposta a un model de relació "esgotat" i frenar les tensions territorials que han alimentat el procés sobiranista. A partir d'aquesta data i fins al 6 de juliol, data del consell interterritorial del PSOE, Navarro es reunirà amb els barons . "Vull que coneguin de primera mà aquest document molt estudiat tant des del punt de vista polític com des del dret", explica el primer secretari a l'ARA.

Primeres trobades amb afins

Després de la presentació a Madrid, la primera trobada serà el 6 de juny a Palma amb dos dels dirigents més propers a les tesis del PSC: el secretari general del PSPV, Ximo Puig, i la secretària general del PSIB, Francina Armengol. Justament Puig, d'ençà que encapçala el PSPV fa poc més d'un any, sempre ha defensat un estat federal i tots dos van donar suport a Carme Chacón a les primàries del PSOE. Navarro i el president de la Junta d'Andalusia i del mateix PSOE, José Antonio Griñán, també estan intentant ja quadrar agendes per debatre i posar en comú les seves respectives propostes.

La defensa del dret a decidir és la principal discrepància entre els socialistes catalans i els de la resta del territori. De fet, per molt que el PSC intenti argumentar que "els referèndums territorialitzats" que volen que reculli la Constitució no equivalen al fet que es reconegui "el dret a secessió", al PSOE se li posen els pèls de punta quan se li posa aquesta qüestió sobre la taula. Tot i això, Navarro destaca que "la música de fons és la mateixa" i celebra que el PSOE i "part del PP" siguin ja conscients que "l'immobilisme no és la solució, sinó el problema". I és que al PSC ningú oblida el tràngol de la passada festa de la Rosa, al setembre, quan Alfredo Pérez Rubalcaba no va pronunciar ni un sol cop la paraula federalisme .

La primera vegada que ho va fer va ser en plena campanya electoral catalana. El PSC va començar aleshores a respirar més alleugerit i ara, vuit mesos després d'aquell angoixós 16 de setembre en què encara estava molt present la ressaca del multitudinari Onze de Setembre, el PSOE ha fet seva la via federal per frenar l'independentisme. "Aquesta proposta va néixer a la segona planta del número 75 del carrer de Nicaragua", recorda Navarro. I és que els socialistes catalans veuen amb certa satisfacció com han estirat del carro i ha acabat donant fruits. "S'ha demostrat que hi ha federalistes més enllà de Catalunya", asseguren fonts dels socialistes catalans.

Des del carrer Nicaragua veuen també amb satisfacció com una part del sector econòmic comença a avalar la via federal. De fet, el president del Cercle d'Economia i exlíder del PP de Catalunya, Josep Piqué, ha demanat aquesta setmana que es reformi la Constitució perquè l'Estat pugui superar l'actual crisi institucional i política.

"Hem estat capdavanters, sobretot perquè hem tingut un posicionament seriós allunyat de la demagògia", argumenta el líder del PSC, que en els últims mesos ha estat el corcó de Ferraz per aconseguir fer entendre que calia una oferta d'encaix de Catalunya dins d'Espanya perquè el projecte sobiranista d'Artur Mas no és una broma. El missatge ha acabat quallant i això es visualitza clarament en la proposta de reforma constitucional dels socialistes andalusos. "No ens enganyem: o a Espanya anem cap a un estat federal o serà molt difícil que seguim parlant de l'Estat com l'hem conegut fins ara", recull la proposta de la federació que lidera Griñán. Altres documents, com el dels valencians, aposta fort per blindar un sistema de finançament que no penalitzi certes comunitats. La dels andalusos, com la resta, fa referència a les singularitats territorials, però advoca perquè aquestes no acabin esdevenint un sinònim de privilegis.

Sigui com sigui, Navarro vol que el 6 de juliol surti del consell interterritorial del PSOE una proposta amb un clar segell català. En aquesta mateixa trobada, Ferraz presentarà la seva pròpia aposta fruit de la ronda de contactes amb els barons que també estan duent a terme la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, i el coordinador de la ponència política del partit, Ramón Jáuregui, per recollir la visió del socialisme d'arreu del territori.

Però el que és difícil, almenys per ara, és que es tapi l'escletxa entre el PSOE i el PSC pel dret a decidir. Al carrer Nicaragua, però, no perden l'esperança i insisteixen que si Rubalcaba va acabar dient "federalisme" també acabarà avalant la convocatòria d'una consulta a Catalunya, però que això necessita el seu procés. En tot cas, els socialistes catalans no volen que aquesta qüestió sigui un escull per acordar la reforma constitucional i per això farà mans i mànigues per forjar un acord, encara que això suposi rebaixar les seves expectatives de regular a través de la Constitució els referèndums territorialitzats. "Si no hi ha acord entre el PSC i el PSOE, el model federal tindrà problemes de credibilitat", va afirmar fa uns dies el coordinador dels diputats del PSC al Congrés, Francesc Vallès. Tot un avís per a navegants per no naufragar abans de començar.

stats