DIADA NACIONAL
Política 31/08/2014

El PP situa la V com a termòmetre del procés

Carme Forcadell confia que el retorn de les vacances animi les inscripcions, com ja va passar el 2013

Roger Tugas
3 min

BarcelonaL’èxit organitzatiu i d’assistència de la Via Catalana del 2013 no va evitar que, un cop més, el PP es negués a reconèixer l’auge de l’independentisme. L’endemà, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, apel·lava a “la majoria silenciosa”, i abonava així una teoria que havia sembrat el 10 de setembre el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo. Llavors va etzibar: “Sigui quin sigui el percentatge de gent que surti, un 10% o un 15%, no tindrà en compte que a Catalunya hi viuen 7,5 milions de persones”. Ara, però, el relat sembla que pot variar. Davant les dificultats que veuen l’ANC i Òmnium per omplir tots els trams de la V, el mateix Millo va defensar ahir en una entrevista a l’ACN que “si la manifestació del 2014 és més nombrosa que la Via Catalana del 2013 voldrà dir que el procés va amunt, però si ho és menys voldrà dir que va avall”. “Més clar, l’aigua”, va afegir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el dirigent popular presagia: “No sembla que les perspectives siguin que va cap amunt”, cosa que atribueix al fet que els catalans han tingut temps d’informar-se més aquest any. Per si fos cert que l’independentisme es desinfla, Millo insta el PSC, C’s i segons com Unió a obrir-se a preparar una alternativa de govern no sobiranista amb el PP.

L’ANC convida el PSC

Els socialistes, de fet, també reben cants de sirena de l’altre costat. Així, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, va reconèixer a Europa Press que li agradaria “molt la seva assistència”. “Els trobem a faltar”, va insistir, i va recordar que la mobilització és oberta i políticament transversal, i que a la seva entitat també hi ha militants del PSC. Tot i això, el primer secretari del partit, Miquel Iceta, li va replicar al vespre des de la Selva del Camp (Baix Camp) que no té intenció d’assistir-hi, ja que la mobilització reclama la independència i fer la consulta tot i no ser pactada, uns aspectes que ell rebutja. Va reconèixer, però, que molts socialistes sí que hi aniran i ho respecta.

Tanmateix, Forcadell no comparteix els mals presagis de Millo respecte a la V, ja que fa moltes setmanes que s’han esgotat tots els autocars de Catalunya per a aquell dia a causa de la concentració i, a més, el nombre d’inscripcions en alguns territoris és “el doble” que en la Via Catalana. La setmana que ve, de fet, la presidenta de l’ANC i la d’Òmnium, Muriel Casals, faran l’última crida perquè la ciutadania s’hi inscrigui i facilitaran la informació per garantir la mobilitat de tots els manifestants que s’hi desplacen.

Les dues entitats, agrupades en la campanya Ara és l’hora, no s’han cansat de repetir que aquest cop la inscripció és més important que mai, ja que cal organitzar els concentrats perquè els colors de les seves samarretes dibuixin dues senyeres al llarg de la Diagonal i la Gran Via. Ara per ara, només 7 dels 73 trams estan plens, mentre que 29 estan gairebé buits o amb ocupació baixa. Tot i això, Forcadell està convençuda que a partir de l’1 de setembre s’animaran les inscripcions, amb el retorn de les vacances. Ja va passar una cosa similar el 2013, quan les últimes setmanes l’ANC patia per omplir els trams de les Terres de l’Ebre i al final va sobrar gent. Aquest increment, a més, ja s’ha notat en certa manera, ja que, tot i que el 15 d’agost només hi havia 150.000 persones inscrites, el 25 ja eren 220.000 i a hores d’ara freguen les 300.000.

En els pròxims dies l’ANC invitarà personalitats de diferents àmbits a assistir a la V. Tot i això, Forcadell no creu que Artur Mas hi assisteixi, igual que els anys anteriors.

stats